Προδημοσίευση Προκήρυξης για εθνικά ερευνητικά δίκτυα σε τομείς του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη Ερευνητικών Υποδομών

26.01.2009

Προδημοσίευση Προκήρυξης για τη 'Δημιουργία Εθνικών Ερευνητικών Δικτύων σε τομείς που αφορούν στις Ερευνητικές Υποδομές του Ευρωπαϊκού Οδικού Χάρτη των Ερευνητικών Υποδομών (European Roadmap for Research Infrastructures by ESFRI)' ανακοίνωσε η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Ο Ευρωπαϊκός Οδικός Χάρτης των Ερευνητικών Υποδομών, ο οποίος καταρτίστηκε το 2006 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το European Strategy Forum on Research Infrastructures, περιλαμβάνει 34 Υποδομές, που αναμένεται να καλύψουν τις ανάγκες όλης της ευρωπαϊκής επιστημονικής κοινότητας, ανεξάρτητα από τη χώρα στην οποία θα εγκατασταθούν. Οι Υποδομές εκτιμάται ότι θα υλοποιηθούν τα επόμενα 10-20 χρόνια.

Η Ελλάδα έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε 16 Ερευνητικές Υποδομές και αναμένεται η λήψη οριστικής απόφασης για την κατασκευή/χρήση τους. Στόχος της προκήρυξης, λοιπόν, είναι η δημιουργία εθνικών δικτύων στους 16 αυτούς θεματικούς τομείς, ώστε να διερευνηθεί η κρίσιμη μάζα Ελλήνων εν δυνάμει χρηστών, το όφελος για το ερευνητικό δυναμικό της χώρας, κ.λπ.

H προκήρυξη απευθύνεται σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ, ερευνητικούς και τεχνολογικούς οργανισμούς και δημόσιους φορείς. Ιδιωτικοί οργανισμοί (επιχειρήσεις, ΜΜΕ) θα συμπεριληφθούν στη μελέτη σκοπιμότητας ως δυνητικοί χρήστες των Υποδομών. Αναμένεται να συγκροτηθούν 16 δίκτυα, το μέγιστο, τα οποία θα πρέπει να εξασφαλίζουν την ευρύτερη δυνατή συμμετοχή ερευνητικών ομάδων που δραστηριοποιούνται σε έναν από τους παρακάτω θεματικούς τομείς:

  • Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες
  • Περιβάλλον
  • Ενέργεια
  • Βιολογικές και Ιατρικές Επιστήμες
  • Επιστήμες σχετικές με την Ύλη και αναλυτικές Υποδομές
  • Φυσικές Επιστήμες και Μηχανική
  • e-Υποδομές.

Η χρηματοδότηση κάθε έργου δεν θα ξεπεράσει τα 125.000 ευρώ και η χρονική του διάρκεια δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες. Οι προβλεπόμενες δράσεις είναι η εκπόνηση μελέτης σκοπιμότητας για τη χαρτογράφηση του ελληνικού επιστημονικού χώρου, η παρουσίαση στρατηγικής για την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής υποδομής και η διοργάνωση ενημερωτικών εκδηλώσεων. Η καταληκτική ημερομηνία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Η Δράση εντάσσεται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) και στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) των πέντε Περιφερειών μεταβατικής στήριξης του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013.

Περισσότερες πληροφορίες για τα έργα και τη διαδικασία υποβολής προτάσεων είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο της ΓΓΕΤ (www.gsrt.gr):
Δρ Σίσσυ Κολυβά, 210 7458094, e-mail: skolyva@gsrt.gr
κα Μαρία Κουτροκόη, 210 7458101, e-mail: mkoutr@gsrt.gr
Δρ Αντώνης Γυπάκης, 210 7458096, e-mail:agypa@gsrt.gr