Εκδήλωση για τη συμβολή των ερευνητικών κέντρων στην τεχνολογική ανάπτυξη και καινοτομία

Ημερίδα με θέμα 'Η Συμβολή των Ερευνητικών Κέντρων στην Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία' πραγματοποιείται την Τετάρτη 1 Απριλίου 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (αίθουσα Banquet). Η εκδήλωση διοργανώνεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και τα Ερευνητικά Κέντρα της Ελλάδας.

Στόχος της Ημερίδας είναι να αναδείξει τα σημαντικά ερευνητικά αποτελέσματα που απορρέουν από τις επιστημονικές δραστηριότητες των Ερευνητικών Κέντρων (www.researchcenters.gr) και τη συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας.

Στην εκδήλωση θα παρουσιασθούν οι σύγχρονες ερευνητικές προκλήσεις στις Φυσικές Επιστήμες, στις Επιστήμες Ζωής, στις Επιστήμες Μηχανικού καθώς και στις Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες, όπως επίσης και επιτυχημένα παραδείγματα μεταφοράς ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα Ερευνητικά Κέντρα στην οικονομία και την κοινωνία.

Τα Ερευνητικά Κέντρα που συμμετέχουν στην ημερίδα είναι: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος', Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας, Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας, Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών 'Αλέξανδρος Φλέμινγκ', Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ερευνητικό Κέντρο Καινοτομίας στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας των Επικοινωνιών & της Γνώσης 'Αθηνά', Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών, Κέντρο Έρευνας Τεχνολογίας & Ανάπτυξης Θεσσαλίας, καθώς και η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.

Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες ερευνητικές προκλήσεις και τα επιτεύγματα των ερευνητικών κέντρων της χώρας στους τομείς: Ενέργεια, Περιβάλλον - Υδάτινοι Πόροι, Επιστήμες Βιολογίας - Υγείας, Θετικές Επιστήμες ? Πληροφορική, Κοινωνικές & Ανθρωπιστικές Επιστήμες - Πολιτισμός. Επίσης ειδική ενότητα της εκδήλωσης θα αφορά το θέμα της μεταφοράς των ερευνητικών αποτελεσμάτων από τα ερευνητικά κέντρα προς τις επιχειρήσεις.