Διαγωνισμός FameLab για νέα ταλέντα στην επικοινωνία της επιστήμης

Μέχρι τις 3 Απριλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι στη χώρα μας να δηλώσουν συμμετοχή στον επιστημονικό διαγωνισμό FameLab, που διοργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο και στην Ελλάδα. Πρόκειται για έναν διεθνή διαγωνισμός που διοργανώνεται σε διάφορες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με σκοπό την ανάδειξη νέων ταλέντων στην επικοινωνία της επιστήμης.

Ο διαγωνισμός αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματός 'Beautiful Science' (Όμορφη Επιστήμη) του Βρετανικού Συμβουλίου και βασίζεται στο βρετανικό μοντέλο FameLab και δημιουργήθηκε αρχικά στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ με σκοπό να φέρει την επιστήμη έξω από τις αίθουσες διδασκαλίας, και να προσελκύσει νέους ανθρώπους με πάθος για την επιστήμη και τη τεχνολογία, οι οποίοι έχουν το ταλέντο να μεταδώσουν τον ενθουσιασμό και τις γνώσεις τους στο ευρύ κοινό.

Ο διαγωνισμός είναι ανοικτός σε ενήλικες 18 ετών και άνω και απευθύνεται σε ανθρώπους που είναι κάτοικοι Ελλάδας και σπουδάζουν ή εργάζονται στον τομέα της επιστήμης, τεχνολογίας, μηχανολογίας, μαθηματικών, ή ιατρικής - καθηγητές θετικών επιστημών, προπτυχιακούς ή μεταπτυχιακούς φοιτητές, επιστήμονες, ή ερευνητές.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση συμμετοχής και να την αποστείλουν στο Βρετανικό Συμβούλιο στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη. Το επόμενο βήμα είναι να προσέλθουν στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί ο προκριματικός γύρος στην Αθήνα (Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών) και τη Θεσσαλονίκη British Council), προκειμένου να κάνουν την παρουσίασή τους μπροστά στους κριτές με σκοπό να επιλεγούν για τον τελικό.

Οι συμμετέχοντες έχουν στη διάθεσή τους τρία λεπτά για να εντυπωσιάσουν τους κριτές με ένα θέμα διασκεδαστικό, πρωτότυπο και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Οι κριτές αναζητούν συναρπαστικούς διαλόγους, κατανοητούς από το κοινό. Η παρουσίαση μπορεί να γίνει στα Αγγλικά ή στα Ελληνικά.

Στον τελικό, η κριτική επιτροπή θα ζητήσει μια πεντάλεπτη παρουσίαση πάνω σε ένα σύγχρονο επιστημονικό θέμα, διαφορετικό από εκείνο που παρουσιάστηκε στον προκριματικό γύρο. Η κριτική επιτροπή θα υποβάλει ερωτήσεις πάνω στο θέμα και θα κάνει εποικοδομητική κριτική.

Οι δέκα φιναλίστ θα παρακολουθήσουν δωρεάν ένα διήμερο σεμινάριο με θέμα 'Η επικοινωνία της επιστήμης', στο οποίο θα διδάξουν ειδικοί από τη Βρετανία και την Ελλάδα. Ο νικητής του ελληνικού τελικού διαγωνισμού 'FameLab 2009' θα κερδίσει ένα δωρεάν ταξίδι στο Επιστημονικό Φεστιβάλ του Τσέλτενχαμ, που θα γίνει στις 3-7 Ιουνίου 2009, όπου και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο FameLab International και θα διαγωνιστεί μαζί με τους άλλους εννέα νικητές της ΝΑ Ευρώπης και της Βρετανίας.

Αλλα βραβεία του διαγωνισμού είναι τα ακόλουθα:

  • 1ο βραβείο: laptop, 2ο βραβείο: video camera, 3ο βραβείο: MP3 player
  • Οι δύο πρώτοι νικητές κερδίζουν επίσης από μία υποτροφία για δωρεάν παρακολούθηση σεμιναρίου project management από τη Euroscience ? οι υποτροφίες αποτελούν ευγενική χορηγία της Euroscience.
  • Οι τρεις πρώτοι κερδίζουν μία σειρα επιστημονικών βιβλίων ? με την ευγενική υποστήριξη των Εκδόσεων ΑΒΓΟ.

Επίσης, θα υπάρξουν πολλαπλές συνεργασίες και ευκαιρίες επικοινωνίας με άλλους επιστήμονες στην Ευρώπη καθώς και ευκαιρίες για συμμετοχή σε εκδηλώσεις του British Council.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Βιβλιοπωλείο Ιανός, με την υποστήριξη των Εκδόσεων ΑΒΓΟ, του ελληνικού παραρτήματος Euroscience και της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών.

Περισσότερες πληροφορίες παρέχονται από την ιστοσελίδα της εκδήλωσης (www.britishcouncil.org/gr/greece-science-beautiful-science-famelab-2009.htm) και από τοο Βρετανικό Συμβούλιο της Αθήνας (τηλ. 210 3692342) ή της Θεσσαλονίκης (τηλ. 2310 378314).

Μάθετε Περισσότερα