Από τις Υποδομές στις Ψηφιακές Υπηρεσίες: 10ο ICT Forum

Το 10ο Ετήσιο Συνέδριο Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών (ICT Forum) θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 30 Σεπτεμβρίου έως και την 1η Οκτωβρίου, στην Αθήνα. Βασικός θεματικός άξονας του φετινού ICT Forum είναι η μετάβαση 'Από τις Υποδομές στις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Από το Γ! ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ'. Η θεματική του Συνεδρίου αντικατοπτρίζει τις εξελίξεις στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορική και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στη χώρα μας, όπως η ολοκλήρωση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας', η έναρξη υλοποίησης του ΕΣΠΑ, η είσοδος μεγάλων διεθνών 'παικτών' στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών αλλά και η εντονότερη παρουσία δυναμικών νέων επιχειρήσεων στον τομέα των ψηφιακών επικοινωνιών.

Το φετινό -επετειακό- ICT Forum φιλοδοξεί να σηματοδοτήσει το πέρασμα της ελληνικής αγοράς Πληροφορικής και Ψηφιακών Επικοινωνιών σε μία νέα εποχή στην οποία θα κυριαρχήσουν η ολοκληρωμένη δημιουργία και διανομή ψηφιακών υπηρεσιών μέσα από υποδομές υψηλού τεχνολογικού επιπέδου.

Στο πλαίσιο του 10ου ICT Forum έχουν σχεδιαστεί λειτουργικές και οργανωτικές παρεμβάσεις με στόχο την ολοκληρωμένη επικοινωνία και ενημέρωση των Επιχειρήσεων, των Στελεχών του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα, των χρηστών, των Φορέων και όλων των συμμετεχόντων. Έτσι, το Συνέδριο θα περιλαμβάνει τις εξής αυτοτελείς συνεδριακές ενότητες:

  • Ψηφιακή Στρατηγική και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση / e-Government Strategies (30 Σεπτεμβρίου): Καταγραφή και ανάδειξη των στρατηγικών για την ανάπτυξη και αξιοποίηση των ΤΠΕ στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, στην Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, στους Οργανισμούς εν όψει της ολοκλήρωσης του Γ ΚΠΣ και της μετάβασης στο νέο χρηματοδοτικό κοινοτικό πλαίσιο (ΕΣΠΑ).
  • Ψηφιακές Υπηρεσίες και Ευρυζωνικότητα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση (1 Οκτωβρίου): Παρουσίαση 'καλών πρακτικών' εφαρμογής Ψηφιακών Τεχνολογιών από την Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, ανάπτυξη ευρυζωνικών υπηρεσιών στην Περιφέρεια, νέες υπηρεσίες που πρόκειται να αναπτυχθούν, τρόποι και κατευθύνσεις αξιοποίησης των υποδομών που αναπτύσσονται σε δήμους της χώρας.
  • ICT Security (30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου) : Αποτύπωση των Τεχνολογιών και κρίσιμων Εφαρμογών Ασφάλειας Συστημάτων και Υποδομών Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής ειδικά αυτή την περίοδο κατά την οποία αναπτύσσεται σημαντικών αριθμός κρίσιμων έργων ασφάλειας σε Επιχειρήσεις, Δημόσιες Υπηρεσίες και Φορείς στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Business Telecoms and ICT Management (30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου): Παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών, εφαρμογών και τεχνολογιών αιχμής της Πληροφορικής, των Τηλεπικοινωνιών και της Κινητής Τηλεφωνίας, οι οποίες εφαρμόζονται σε Επιχειρήσεις και Οργανισμούς για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, της καλύτερης οργάνωσής τους και της αξιοποίησης των ψηφιακών υπηρεσιών από το κοινό.
  • Infonation (30 Σεπτεμβρίου): Πρόκειται για ένα αυτόνομο Συνέδριο, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά με μεγάλη επιτυχία το 2005 με αντικείμενο την αποτύπωση των πολιτικών και των τάσεων της χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Παιδεία, στην Ερευνα και στην Τεχνολογική Ανάπτυξη. Στη θεματολογική περιοχή αυτής της συνεδριακής ενότητας περιλαμβάνονται και οι εφαρμογές ΤΠΕ στον χώρο του Πολιτισμού και της Εθνικής Κληρονομιάς.
  • Μεταφορές και Ψηφιακές Τεχνολογίες (1 Οκτωβρίου): Στους τομείς των Μεταφορών προγραμματίζονται να υλοποιηθούν στην προγραμματική περίοδο στο ΕΣΠΑ σειρά έργων που αφορούν όλους τους τομείς των Μεταφορών. Φορείς του Δημόσιου και ιδιωτικού τομέα παρουσιάζουν τον προγραμματισμό των έργων που έχουν άμεση σχέση με την αξιοποίηση των Ψηφιακών Επικοινωνιών και της Πληροφορικής. Στη συνεδριακή αυτή ενότητα εντάσσονται και παρουσιάσεις ψηφιακών έργων που ήδη δίνουν υπηρεσίες στο κοινό.

Το Συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, την αιγίδα Υπουργείων και Γενικών Γραμματειών που υλοποιούν έργα Ψηφιακών Επικοινωνιών και Πληροφορικής και τη συνεργασία Θεσμικών και Επαγγελματικών Φορέων του κλάδου των ΤΠΕ/ICT στην Ελλάδα.