'Εβδομάδα Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας' στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

25.07.2008

Forum με γενικό τίτλο 'Εβδομάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας' συνδιοργάνωσαν το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών (ΕΠΠ) και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ετήσιου θεσμού 'Εβδομάδα Αναπτυξιακών Δράσεων' και υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου forum διοργανώθηκαν ημερίδες με ποικίλη θεματολογία, στις οποίες διακεκριμένοι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα εθνικού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

Στο πλαίσιο της 'Εβδομάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας' διοργανώθηκαν οι εξής ημερίδες:

  • Βιολογική Γεωργία
  • Φυσικές Καταστροφές
  • Αναπτυξιακά & Χρηματοδοτικά Προγράμματα - Προγράμματα Διαπεριφερειακής Συνεργασίας
  • Δράσεις Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας - Συνάντηση Περιφερειακών Πόλων Καινοτομίας Ελλάδας
  • Επιστημονικά & Τεχνολογικά Πάρκα
  • Koινό αναπυξιακό όραμα Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Στην ημερίδα για τη Βιολογική Γεωργία, που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού Προγράμματος INTERREG IIΙA Ελλάδα - Ιταλία, στο οποίο το ΕΠΠ συμμετέχει ως εταίρος, μίλησαν Έλληνες και Ιταλοί - μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ερευνητές, επιχειρηματίες καθώς και εκπρόσωποι Οργανισμών Πιστοποίησης Βιολογικών Προϊόντων. Κύριο θέμα των συζητήσεων και των παρουσιάσεων ήταν το πώς τα βιολογικά προϊόντα θα γίνουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά, ώστε να κερδίσουν την διεθνή αγορά. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο υποδιευθυντής Οργανισμού Προώθησης Εμπορίου (ΟΠΕ) κ. Μιχάλης Βασιλειάδης, ο οποίος τόνισε την ανάγκη για ένα κοινό πλάνο στρατηγικής με υλοποιήσιμους στόχους, προκειμένου να προωθηθούν τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα στη διεθνή αγορά, και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών, κ. Γεώργιος Σταυρόπουλος, που αναφέρθηκε στον καθορισμό των παραμέτρων ποιότητας για την ανάδειξη άριστων προϊόντων σε κάθε τομέα καλλιέργειας.

Στην ημερίδα για τις Φυσικές Καταστροφές, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού έργου 'Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα για την Αποτελεσματική Ανίχνευση, Εκτίμηση, Πρόληψη και Διαχείριση Φυσικών Καταστροφών (ΣΦΙΝΞ)', Κοινοτικό Πρόγραμμα INTERREG IIIA Ελλάδα - Ιταλία, μίλησαν μεταξύ άλλων ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, καθηγητής Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με θέμα 'Σεισμοί και Αντισεισμική Προστασία στη Σύγχρονη Ελλάδα' και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Georgia Tech, Γεώργιος Βαχτσεβάνος, με θέμα 'Πρόληψη, αντιμετώπιση - αποκατάσταση Καταστροφών από Πυρκαγιές'.

Στο πλαίσιο της ημερίδας για τις Δράσεις του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, ο Ειδικός Γραμματέας για την Ανταγωνιστικότητα (ΥΠΑΝ) κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος χαρακτήρισε τους Πόλους Καινοτομίας ως 'την πρώτη σημαντική προσπάθεια ολοκληρωμένης στρατηγικής για την καινοτομία στην περιφέρεια σύμφωνα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της και τους στρατηγικούς τομείς για την ανάπτυξή της'. Μίλησαν επίσης η υπεύθυνη διαρθρωτικών Προγραμμάτων της ΓΓΕΤ κα Βάσω Καραβαγγέλη, ο Επιστημονικός Συνεργάτης του Πόλου Καινοτομίας Κρήτης, κ. Επαμεινώνδας Μαριάς, ο Δ/ντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας κ. Χρήστος Παπασημακόπουλος και ο Συντονιστής του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας, καθηγητής Ευάγγελος Παπαδάκης.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας 'Επιστημονικά & Τεχνολογικά Πάρκα της Ελλάδας και του εξωτερικού', υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών με το Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου, σε επίπεδο έρευνας και τεχνολογίας και σε τομείς όπως: Φωτοβολταϊκά, Πολυμερή, Πετροχημικά, Παραγωγή Μηχανών, Βιοτεχνολογία, Φαρμακευτικά Προϊόντα, Βιολογική Γεωργία κ.ά.

Το forum έκλεισε με την ημερίδα Ημερίδα 'Κοινό αναπτυξιακό όραμα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας'. Εισηγήσεις πραγματοποίησαν, μεταξύ άλλων, ο ο Γενικός Διευθυντής Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης Aλέξανδρος Καστάνης, ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών, καθηγητής Πέτρος Γρουμπός, και ο συντονιστής του Περιφερειακού Πόλου Καινοτομίας Δυτικής Ελλάδας καθηγητής Ε. Παπαδάκης, ο οποίος ανακοίνωσε τη συμμετοχή του Υπουργείου Ανάπτυξης στη διοργάνωση του Forum για το 2009.