Βραβεία για τις καλύτερες 'Εικονικές Επιχειρήσεις'

22.07.2008

Οι καλύτερες εταιρείες που σχεδιάστηκαν από μαθητικές ομάδες στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος 'Εικονική Επιχείρηση' βραβεύθηκαν από το Σωματείο 'Επιχειρηματικότητα Νέων' (ΣΕΝ). Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, οι επτά ομάδες, που ολοκλήρωσαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα 'Εικονική Επιχείρηση', αποτελούμενες από μαθητές της πρώτης τάξης Λυκείων της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κατερίνης, παρουσίασαν τις προτάσεις τους στο κοινό και την κριτική επιτροπή.

Τα τρία πρώτα βραβεία, που συνοδεύονταν από χρηματικά έπαθλα ύψους 1.500, 1.000 και 500 ευρώ αντίστοιχα, έλαβαν οι ομάδες από το Αριστοτέλειο Εκπαιδευτήριο Θεσσαλονίκης και το Εκπαιδευτήριο 'Πλάτων' από την Κατερίνη, την Ελληνογαλλική σχολή 'Καλαμαρί' από τη Θεσσαλονίκη και το Κολλέγιο Ψυχικού από την Αθήνα. Οι προτάσεις των μαθητών κρίθηκαν με βάση τα κέρδη της επιχείρησης, την καινοτόμο προσέγγιση στη λειτουργία της και την κατανόηση από τους μαθητές των αρχών λειτουργίας μιας επιχείρησης.

Το πρώτο βραβείο μοιράστηκαν οι ομάδες του Αριστοτέλειου Εκπαιδευτηρίου Θεσσαλονίκης και του Εκπαιδευτηρίου 'Πλάτων' Κατερίνης. Οι πρώτοι σχεδίασαν την εταιρεία 'Ελληνική Ιδέα', η οποία παράγει οικολογικά τετράδια επενδυμένα με βιολογικό ύφασμα και διακοσμημένα με χειροποίητα σχέδια, ενώ η πρόταση των δεύτερων αφορούσε στην εταιρεία 'Xtreme P's' με την παραγωγή t-shirts με χειροποίητη στάμπα. Το δεύτερο βραβείο έλαβε η ομάδα της Ελληνογαλλικής σχολής 'Καλαμαρί' από τη Θεσσαλονίκη, με παραγωγή γυναικείων τσαντών και με βασικό υλικό χρησιμοποιημένο παντελόνι τύπου jeans. Το τρίτο βραβείο έλαβε η ομάδα από το Κολλέγιο Ψυχικού με την εικονική εταιρία 'No Co' και την παραγωγή μπλουζών και anti-stress ελαστικής μικρής μπάλας με το λογότυπο 'Dare to Say NO' .

Ο Πρόεδρος του ΣΕΝ, κ. Χρήστος Τσάγκος δήλωσε: 'Οι καινοτόμες ιδέες, η όρεξη για εργασία και το πάθος που βλέπουμε στα νέα αυτά παιδιά, μας γεμίζουν αισιοδοξία. Θεωρούμε ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προκαλούν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία των νέων παιδιών, ενώ παράλληλα τους δίνουν την ευκαιρία να αποκομίσουν ουσιαστική εμπειρία, η οποία θα αποδειχτεί ιδιαίτερα χρήσιμη με την είσοδό τους στην αγορά εργασίας'.

Το υλικό και η μεθοδολογία του προγράμματος 'Εικονική Επιχείρηση', το οποίο πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά φέτος πιλοτικά, προέρχονται από το διεθνή οργανισμό Junior Achievement WorldWide, ο οποίος εκπροσωπείται στην Ελλάδα από το ΣΕΝ. Φέτος στον διαγωνισμό συμμετείχαν μόνο ιδιωτικά σχολεία, σύμφωνα όμως με τη διευθύντρια του ΣΕΝ, κα Γιολάντα Χατζή, τα επόμενα χρόνια και οι μαθητές των δημόσιων σχολείων θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος και να ζήσουν αυτή την εμπειρία.

Το σωματείο 'Επιχειρηματικότητα Νέων' είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών (ΣΕΒ), με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε οικονομικά και επιχειρηματικά θέματα.