2ος Διεθνής Διαγωνισμός ερευνητικών εργασιών για τα τρόφιμα και τη διατροφή

07.07.2008

Το Ίδρυμα Αριστείδης Δασκαλόπουλος (ΙΑΔ) προκήρυξε τον 2ο διεθνή διαγωνισμό ερευνητικών εργασιών σε θέματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων / Ασφάλειας Τροφίμων και Επιστήμης Διατροφής / Διατροφής και Υγείας. Σκοπός του διαγωνισμού είναι να υποστηρίξει νέους Έλληνες ερευνητές, που ασχολούνται με ερευνητικά θέματα που προάγουν τη βελτίωση της διατροφής και της υγείας των καταναλωτών, στο πλαίσιο της γενικότερης αποστολής του ιδρύματος που είναι η βελτίωση της καθημερινής διατροφικής πραγματικότητας των Ελλήνων, μέσα από την έρευνα, τη γνώση, την πληροφόρηση και την εκπαίδευση.

Στο διαγωνισμό μπορούν να υποβληθούν εργασίες είτε από μεμονωμένους ερευνητές, είτε από ερευνητικές ομάδες που εκπροσωπούνται από Έλληνα ή Κύπριο ερευνητή. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να έχουν Ελληνική ή Κυπριακή εθνικότητα ή ιθαγένεια και ηλικία μέχρι και 35 ετών. Οι εργασίες θα πρέπει να πραγματεύονται κάποιο από τα ακόλουθα θέματα:

Για τη θεματική ενότητα 'Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων / Ασφάλεια Τροφίμων':
- Υγιεινή τροφίμων και ασφάλεια τροφίμων (χημικοί και μικροβιακοί κίνδυνοι)
- Συσκευασία τροφίμων που σχετίζεται με την αύξηση της ασφάλειας, τη διατήρηση της διατροφικής αξίας των συσκευασμένων τροφίμων, κ.λπ.
- Μικροβιολογία τροφίμων, εφόσον σχετίζεται με την ασφάλεια των τροφίμων ή την παραγωγική διαδικασία τροφίμων με μικροοργανισμούς
- Τροφικές αλλεργίες και αλλεργικές ουσίες στα τρόφιμα
- Τεχνολογία παραγωγής και επεξεργασίας τροφίμων, περιλαμβανομένων λειτουργικών προϊόντων
- Νέοι μέθοδοι μικροβιολογικής ανάλυσης τροφίμων, κ.ά.

Για τη θεματική ενότητα: Επιστήμη Διατροφής / Διατροφή και Υγεία':
- Διατροφή και σχέση της με την υγεία του ανθρώπου
- Συστατικά ή σύνθεση τροφίμων, εφόσον σχετίζονται με τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου (π.χ. προβιοτικά και λειτουργικά τρόφιμα)
- Μικροβιολογία τροφίμων, εφόσον σχετίζεται με τη βελτίωση της υγείας του ανθρώπου (π.χ. προβιοτικά)
- Τεχνολογία τροφίμων, εφόσον το θέμα είναι άμεσα συνδεδεμένο με τη βελτίωση της καθημερινής διατροφικής πραγματικότητας
- Αποτελέσματα κλινικών ή επιδημιολογικών ερευνών/μελετών πάνω στη θρεπτικότητα ή την επίδραση στην υγεία λειτουργικών τροφίμων, συστατικών ή προσθέτων τροφίμων, κ.ά.

Οι ερευνητικές εργασίες θα αξιολογηθούν ξεχωριστά για την κάθε μία από τις δύο θεματικές ενότητες από ξεχωριστές τριμελείς επιστημονικές επιτροπές Ελλήνων καθηγητών εγνωσμένου κύρους που εργάζονται σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είτε του εξωτερικού, είτε της Ελλάδας. Θα βραβευθούν οι δύο καλύτερες εργασίες από κάθε θεματική ενότητα, στις οποίες θα απονεμηθούν χρηματικά βραβεία ύψους 5.000 ευρώ (πρώτο βραβείο) και 3.000 ευρώ (δεύτερο βραβείο). Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί πριν το τέλος του 2009.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν τις εργασίες τους και τα απαραίτητα δικαιολογητικά έως και τις 30 Σεπτεμβρίου 2008 στα γραφεία του Ιδρύματος Αριστείδης Δασκαλόπουλος, Λεωφ. Κηφισίας 32, ATRINA CENTER, ΤΚ 15125, Μαρούσι (τηλ.: 210 6854890 - 6856485, fax : 210 6851275, e-mail: info@iad.gr).