Η ΕΕ επιβραβεύει τις επιχειρήσεις με οικολογική συνείδηση

04.07.2008

Ανακοινώθηκαν από τη Γενική Διεύθυνση Περιβάλλοντος της ΕΕ τα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος για το Περιβάλλον, κ. Σταύρος Δήμας, ανακοίνωσε τους τέσσερις νικητές σε μια τελετή που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου 'Green Week', στις Βρυξέλλες. Τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρήσεων για το Περιβάλλον επιβραβεύουν τις επιχειρήσεις που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδυάζοντας καινοτομία, οικονομική βιωσιμότητα και οικολογική συνείδηση.

Οι φετινοί νικητές είναι:

  • Στην κατηγορία 'Διοίκηση' (για στρατηγικό όραμα και συστήματα διοίκησης που δίνουν τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να βελτιώνουν διαρκώς τη συμβολή τους στη βιώσιμη ανάπτυξη) η Co-operative Group Ltd (Ηνωμένο Βασίλειο) βραβεύτηκε για την προσέγγισή της στη βιώσιμη ανάπτυξη στο πλαίσιο της εταιρικής στρατηγικής της, όπου το περιβάλλον θεωρείται πρωτεύον ζήτημα. Η εταιρεία θέτει συγκεκριμένους στόχους σχετικά με τον αντίκτυπό της στο περιβάλλον, τους οποίους και αξιολογεί σε ετήσια βάση.
  • Στην κατηγορία 'Προϊόν' (για την ανάπτυξη ενός νέου προϊόντος ή υπηρεσίας που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη) η εταιρεία ertex-solar GmbH (Αυστρία) βραβεύτηκε για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών στοιχείων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ευρέως στα περισσότερα κτίρια, χωρίς να χρειάζονται ιδιαίτερες κατασκευαστικές προδιαγραφές.
  • Στην κατηγορία 'Διαδικασία' (για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας νέας τεχνολογίας παραγωγής που συμβάλλει σημαντικά στη βιώσιμη ανάπτυξη) η εταιρεία CHOREN GmbH (Γερμανία) βραβεύτηκε για μια διαδικασία παραγωγής βιοαερίου υψηλής ποιότητας από βιομάζα. Πρόκειται για βιοκαύσιμο δεύτερης γενιάς, που δεν χρησιμοποιεί βρώσιμα φυτά, ρυπαίνει ελάχιστα, είναι σχεδόν ουδέτερο ως προς το CO2 και είναι συμβατό με τις υπάρχουσες μηχανές ντίζελ.
  • Στην κατηγορία 'Διεθνής Συνεργασία' (για τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας μέσω διασυνοριακών συνεργασιών που συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη αναπτυσσόμενων χωρών) η εταιρεία KIT (Royal Tropical Institute) Holding/Mali BioCarburant SA (Ολλανδία) βραβεύτηκε για την παραγωγή στο Μάλι βιώσιμου βιο-ντίζελ από Jatropha, έναν μη βρώσιμο καρπό που είναι ανθεκτικός στην ξηρασία και μπορεί να καλλιεργηθεί σε μη αγροτικές εκτάσεις. Το καύσιμο, που παράγεται και πωλείται από έναν συνεταιρισμό που ίδρυσε η KIT, συμπληρώνει το εισόδημα των αγροτών του Μάλι.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμα, 'η οικολογική καινοτομία είναι ο μοναδικός τρόπος να εξασφαλίσουμε την μακροπρόθεσμη ευημερία και ανταγωνιστικότητά μας. Οι επιχειρήσεις που βραβεύθηκαν έχουν αναπτύξει πρωτοποριακές λύσεις, δίνοντας το καλό παράδειγμα και ταυτόχρονα θέτοντας γερά θεμέλια για το μέλλον τους. Τις συγχαίρω για την εφευρετικότητα και τα επιτεύγματά τους'.