Το Ερευνητικό Κέντρο 'Αθηνά' στην Κοινωνία της Γνώσης

11.06.2008

Μια ημέρα αφιερωμένη στην ανάπτυξη μιας ψηφιακά έμπειρης και ενημερωμένης ελληνικής κοινωνίας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι βρέθηκαν την Τετάρτη 28 Μαΐου στο Ίδρυμα Ευγενίδου, όπου πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση των καινοτόμων ερευνητικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων του Ερευνητικού Κέντρου 'Αθηνά'.

Η εκδήλωση τέλεσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και την έναρξή της κήρυξε ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητής κ. Ι. Τσουκαλάς. Χαιρετισμό απηύθυνε επίσης ο Πρόεδρος του ΕΚ 'Αθηνά', καθηγητής Γ. Καραγιάννης, ενώ ο καθηγητής Πάνος Λιγομενίδης, Αντιπρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πραγματοποίησε ομιλία με θέμα 'Ανθρωπος και Μηχανή'.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθ. Γεώργιος Καραγιάννης 'Το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά αποτελεί ένα Ερευνητικό Κέντρο με αποκλειστικό πεδίο την Καινοτομία στις Τεχνολογίες της Πληροφορίας, των Επικοινωνιών και της Γνώσης. Στόχος του είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη της Κοινωνίας της Γνώσης στην Ελλάδα μέσα από την εκτέλεση έρευνας υψηλού επιπέδου αλλά και την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στην μεταφορά των τεχνολογιών που αναπτύσσει στην παραγωγή, την βιομηχανία, τον πολίτη'.

Παρουσιάσεις, επιδείξεις, στρογγυλά τραπέζια, εργαστήρια και διαβουλεύσεις, απευθυνόμενα σε στελέχη επιχειρήσεων, δημόσιους οργανισμούς, φοιτητές, εκπαιδευτικούς, καθώς και στο ευρύ κοινό, έλαβαν χώρα παράλληλα σε τέσσερις αίθουσες του Ιδρύματος Ευγενίδου. Τα θέματα που παρουσιάστηκαν περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών στον πολιτισμό, την ψηφιοποίηση μεγάλων αρχείων, την αξιοποίηση των ψηφιακών πόρων, τις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, τα πληροφοριακά συστήματα μεγάλης κλίμακας κ.λπ.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης 'Παραγωγή, Καινοτομία και επιχειρηματικότητα', παρουσιάστηκαν ώριμες τεχνολογίες που διοχετεύονται από το ΕΚ 'Αθηνά' κατευθείαν στην βιομηχανία και την παραγωγή, καθώς και οι τεχνοβλαστοί του 'Αθηνά' και η Τεχνολογία Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών Corallia. Στο περιστύλιο του Ιδρύματος είχαν εγκατασταθεί ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα, όπου οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να δουν και να δοκιμάσουν τις περισσότερες από τις ώριμες αλλά και τις αναδυόμενες τεχνολογίες του ΕΚ 'Αθηνά'.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, διεξήχθη συζήτηση με θέμα 'Κοινωνία της Γνώσης στην Ελλάδα: προοπτικές και προκλήσεις', στην οποία συμμετείχαν σημαντικοί ερευνητές, πανεπιστημιακοί, νέοι επιχειρηματίες, σχεδιαστές πολιτικής και στελέχη από αντίστοιχους οργανισμούς του εξωτερικού. Η ημερίδα έκλεισε με μία ειδική προβολή στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.