Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αναζητά αστροναύτες

21.05.2008

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ΕΟΔ/ESA) διεξάγει εκστρατεία στα 17 Κράτη-Μέλη του, προκειμένου να στελεχώσει το Σώμα Ευρωπαίων Αστροναυτών με νέους υποψηφίους, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τις μελλοντικές αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και τη Σελήνη και άλλα αντικείμενα του Ηλιακού Συστήματος, στο πλαίσιο των προγραμμάτων της Διεύθυνσης Επανδρωμένων Διαστημικών Πτήσεων του Οργανισμού. Πρόκειται για την πρώτη εκστρατεία στελέχωσης του ΕΟΔ από το 1992.

Προκειμένου να ενημερώσουν το ελληνικό κοινό σχετικά με την εκστρατεία στελέχωσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, η ΓΓΕΤ και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν πρόσφατα ενημερωτική ημερίδα όπου παρουσιάστηκαν οι διαδικασίες υποβολής αιτήσεων, τα απαραίτητα προσόντα και δεξιότητες που πρέπει να διαθέτουν οι ενδιαφερόμενοι, καθώς και τα ιατρικά και ψυχολογικά πρότυπα που θα χρησιμοποιηθούν για την επιλογή των υποψήφιων αστροναυτών.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να διαθέτουν σχετικό με τις επιστημονικές αρχές υπόβαθρο, και να έχουν επιδείξει εξαιρετικές ικανότητες σε κατάλληλους τομείς, καθώς και, κατά προτίμηση, να έχουν επιδεξιότητες χειρισμών.Θα πρέπει να διαθέτουν πτυχίο πανεπιστημίου (ή ισοδύναμο) στις Φυσικές επιστήμες (φυσική, βιολογία, χημεία, μαθηματικά), είτε πτυχίο Μηχανικού ή Ιατρικής και, κατά προτίμηση, τουλάχιστον τρία χρόνια σχετική με το αντικείμενο εργασιακή εμπειρία, είτε πτητική εμπειρία ως πιλότοι. Η προτιμώμενη ηλικία είναι μεταξύ 27 και 37. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ιατρικής επιλογής, οι υποψήφιοι θα υποβληθούν σε μια σειρά από τεστ για διάφορους τομείς της υγείας.

Η Ευρώπη έχει ήδη το δικό της εργαστήριο στο Διάστημα, καθώς το διαστημικό εργαστήριο Columbus, το οποίο θα διοικείται αποκλειστικά από Ευρωπαίους και στο οποίο ήδη εργάζονται Ευρωπαίοι αστροναύτες, βρίσκεται ήδη από το Φεβρουάριο του 2008 προσαρτημένο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, σε τροχιά γύρω από τη Γη, και ανοίγει νέους ορίζοντες για την ευρωπαϊκή επιστήμη και τεχνολογία. Συνδεδεμένο με το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είναι και το Ευρωπαϊκό διαστημικό σκάφος μεταφοράς φορτίου ATV/Jules Verne.

Με αυτά τα δεδομένα θα είναι πλέον δυνατό να διεξάγονται στο διάστημα επιστημονική έρευνα και πειράματα σε πλήθος θεματικών περιοχών, οι οποίες εκτείνονται από τη βιολογία μέχρι την επιστήμη των υλικών και από την τεχνολογία μέχρι τη θεμελιώδη φυσική και την παρατήρηση της Γης. Η έννοια 'αστροναύτης' αλλάζει, καθώς οι Ευρωπαίοι επιστήμονες, μετά από κατάλληλη επιλογή, θα έχουν τη δυνατότητα να μεταβαίνουν στο εργαστήριο Columbus για να διεξάγουν την ερευνητική εργασία τους εκεί.

Περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις για τη διαδικασία αιτήσεων στον ΕΟΔ παρέχονται από το δικτυακό τόπο του ΕΟΔ καθώς και από την αρμόδια υπηρεσία της ΓΓΕΤ (Τμήμα Διεθνών Οργανισμών της Δ/νσης Διεθνούς Ε&Τ Συνεργασίας, τηλ.: 210-74.58.114 &115).