Online έρευνα για τη συμπεριφορά κατά την έκθεση στον ήλιο

21.04.2008

Το ευρωπαϊκό δίκτυο αριστείας 'Genetic and environmental determinants of melanoma: translation into behavioural change' (GenoMEL) ανέπτυξε πρόσφατα ένα online ερωτηματολόγιο, με σκοπό να κωδικοποιήσει τις διαφορετικές συμπεριφορές που έχουν όταν εκτίθενται στον ήλιο οι κάτοικοι διαφορετικών χωρών. Το ερωτηματολόγιο, που μπορεί να συμπληρωθεί από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του έργου (www.genomel.org) συμπεριλαμβάνει ακόμη ερωτήσεις σχετικά με το μαύρισμα και τον καρκίνο του δέρματος.

Μέχρι στιγμής, στην έρευνα έχουν πάρει μέρος περισσότεροι από 7.000 άτομα, ενώ στόχος είναι να συμπληρωθούν 10.000 ερωτηματολόγια. Οι ερωτήσεις (πολλαπλής επιλογής) έχουν σκοπό να διερευνήσουν τη στάση των ερωτώμενων απέναντι στον κίνδυνο του μελανώματος και να καταγράψουν τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνονται κατά την έκθεση στον ήλιο. Πρόκειται για την πρώτη έρευνα τέτοιας κλίμακας στον χώρο της ψυχολογίας υγείας. Τα αποτελέσματα, που αναμένονται μέσα στο 2008, θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν αποτελεσματικότερες στρατηγικές πρόληψης και ενημέρωσης, προκειμένου να αλλάξουν τις βλαβερές συνήθειες που έχουν εκατομμύρια οπαδοί του μαυρίσματος.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του έργου, τα αυξανόμενα κρούσματα μελανώματος τις τελευταίες δεκαετίες μπορεί να σχετίζονται με την προσφορά φθηνών ταξιδιών προς ηλιόλουστα μέρη, αλλά και με τη μόδα του μαυρίσματος. Μέσω της έρευνας που διενεργείται, οι παράγοντες αυτοί θα συσχετιστούν με άλλους, όπως η κληρονομικότητα, για να διευκρινιστεί ο τρόπος που αλληλεπιδρούν.

Το έργο GenoMEL, που χρηματοδοτείται με 10,45 εκατ. ευρώ από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο της ΕΕ, συλλέγει δείγματα γενετικού υλικού προκειμένου να εντοπίσει τα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος. Με την ολοκλήρωσή του, το 2010, το έργο θα αναπτύξει ένα online εργαλείο υπολογισμού του ατομικού κινδύνου για μελάνωμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κάθε χρόνο καταγράφονται 132.000 περιστατικά μελανώματος, αριθμός που έχει αυξηθεί σημαντικά από τη δεκαετία του 1970 και μετά.

Μάθετε Περισσότερα