Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα': δράσεις για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας\

02.04.2008

Πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαρτίου η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα' (ΕΠΑΝ ΙΙ) του Υπουργείου Ανάπτυξης για την προγραμματική περίοδο 2007-2013. Στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ αναμένεται να συνεχιστούν οι δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της εξωστρέφειας που ξεκίνησαν με το ΕΠΑΝ 2000-2006, με κεντρικό αναπτυξιακό στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας.

Οι τρεις βασικοί στρατηγικοί στόχοι του ΕΠΑΝ ΙΙ είναι:
- η επιτάχυνση της μετάβασης στην οικονομία της γνώσης
- η ανάπτυξη υγιούς, αειφόρου και εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας και η διασφάλιση των φυσικών, θεσμικών και οργανωτικών προϋποθέσεων που την εξυπηρετούν
- η ενίσχυση της ελκυστικότητας της Ελλάδας ως τόπου ανάπτυξης επιχειρηματικής δραστηριότητας, με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.

Στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης, ο Υπουργός Ανάπτυξης, κ. Χρήστος Φώλιας, τόνισε ότι στις βασικές προτεραιότητες του ΕΠΑΝ ΙΙ περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλον, δράσεις για τη δημιουργία και αξιοποίηση της καινοτομίας, υποστηριζόμενης από έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη, για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας, για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, για την ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος της χώρας και για την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Φώλια, προκειμένου να ενισχυθούν η Έρευνα, η Τεχνολογία και η Καινοτομία θα δημιουργηθούν Εθνικοί Πόλοι Έρευνας & Ανάπτυξης και Περιφερειακοί Πόλοι Καινοτομίας, θα ενισχυθούν καινοτομικοί συνεργατικοί σχηματισμοί (clusters) σε πεδία αιχμής, θα υποστηριχθούν επιχειρήσεις υψηλής έντασης γνώσης, καθώς και συνεργασίας παραγωγικών και Ερευνητικών & Τεχνολογικών φορέων, θα ενισχυθούν δίκτυα ΜΜΕ και φορέων παροχής τεχνολογικών υπηρεσιών κ.ά.

Ο Ειδικός Γραμματέας Ανταγωνιστικότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ελευθέριος Σταυρόπουλος, αναφερόμενος στη σύνδεση επιχειρηματικότητας και καινοτομίας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις απαραίτητες θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την ανάπτυξη του κατάλληλου ρυθμιστικού και νομικού πλαισίου. Σύμφωνα με τον κ. Ε. Σταυρόπουλο: 'οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη αποδίδουν, ιδιαίτερα αν η καινοτομία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της στρατηγικής των επιχειρήσεων. [...] Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τη μετατροπή της γνώσης σε καινοτομικά προϊόντα και υπηρεσίες και η υποβοήθηση της μεταφοράς τεχνολογίας - τεχνογνωσίας προς τις επιχειρήσεις και ειδικότερα τις ΜΜΕ. Με το ΕΠΑΝ ΙΙ θέλουμε να προωθήσουμε τη συνεργασία και σύμπραξη ανάμεσα στην Έρευνα και την Επιχειρηματικότητα. Στόχος της σύμπραξης αυτής είναι η Καινοτομία και η Εξωστρέφεια. Κεντρικός αναπτυξιακός στόχος του ΕΠΑΝ ΙΙ είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων και του παραγωγικού συστήματος της χώρας με έμφαση στη διάσταση της καινοτομικότητας. Η καινοτομία αποτελεί τον πυρήνα της νέας οικονομίας που χτίζουμε'.

Στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης του ευρύτερου κοινού σχετικά με τις δράσεις του ΕΠΑΝ, πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις στις 13 Περιφέρειες της χώρας, προκειμένου να προβληθούν τα αποτελέσματα του ΕΠΑΝ 2000-2006 και να τεθούν προβληματισμοί, ανησυχίες και παρεμβάσεις εκ μέρους των τοπικών κοινοτήτων, εν όψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013. Στόχος είναι να υπάρξει σημαντική και ουσιαστική συμβολή στη βελτίωση του νέου Προγράμματος, τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας του και την άμεση ανταπόκρισή του στις ανάγκες και επιδιώξεις των πολιτών.

Ειδικότερα, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες εκδηλώσεις: Κομοτηνή (Τετάρτη 5/3/2008), Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 14/3/2008), Λαμία (Δευτέρα 31/3/2008), Κέρκυρα (Τετάρτη 02/4/2008), Ηράκλειο (Δευτέρα 07/4/2008), Πάτρα (Πέμπτη 10/4/2008), Τρίπολη (Δευτέρα 14/4/2008), Λάρισα (Τετάρτη 16/4/2008), Κοζάνη (Παρασκευή 18/4/2008), Μυτιλήνη (Δευτέρα 21/4/2008), Ιωάννινα (Τετάρτη 23/4/2008), Ερμούπολη (Δευτέρα 05/5/2008) και Αθήνα (Παρασκευή 9/5/2008). Η τελική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Μαΐου συμπίπτει με τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης, σηματοδοτώντας την άμεση σύνδεση του ΕΠΑΝ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού το ΕΠΑΝ ΙΙ εντάσσεται στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007- 2013 και η κοινοτική συνεισφορά, που διατίθεται για το νέο Πρόγραμμα, προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.