Europeana, η δικτυακή πύλη της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης

Η πιλοτική μορφή του δικτυακού τόπου της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, ενός φιλόδοξου έργου με στόχο την ψηφιοποίηση της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς και την ηλεκτρονική διάθεσή της, βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2008 στον 'αέρα'. Ο δικτυακός τόπος με την ονομασία Europeana πρωτοπορεί, παρουσιάζοντας σε μια ενιαία δικτυακή πύλη εκατομμύροα ψηφιοποιημένες πηγές από αρχεία, μουσεία, βιβλιοθήκες και οπτικοακουστικές συλλογές της Ευρώπης.

Η Europeana αναπτύσσει πρακτικά και εύχρηστα εργαλεία φιλικά προς τον χρήστη για την εξερεύνηση και ανταλλαγή περιεχομένου σε ένα πολυγλωσσικό περιβάλλον. Τα εργαλεία θα καταστήσουν εύκολο για τους χρήστες το συνδυασμό και τη σύγκριση σχετικού υλικού προερχόμενου από διάφορες χώρες, όπως για παράδειγμα αντικείμενα, εικόνες, έγγραφα ή γραπτά που σχετίζονται με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τους Βίκινγκς ή την Αναγέννηση.

Οι αντιδράσεις και οι γνώμες των χρηστών για την πιλοτική μορφή της Europeana καταγράφονται μέσω ενός online ερωτηματολογίου και μέσω έρευνας σε στοχευμένες ομάδες (focus groups) σε όλη την Ευρώπη. Η έρευνα, που συνεχίζεται καθ' όλη τη διάρκεια ανάπτυξης της δικτυακής πύλης, θα εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή λειτουργικότητά της όταν ολοκληρωθεί, τον Νοέμβριο του 2008, οπότε και αναμένεται να παρέχει άμεση πρόσβαση σε τουλάχιστον δύο εκατομμύρια ψηφιοποιημένα αντικείμενα, όπως βιβλία, φωτογραφίες, χάρτες, ηχητικά τεκμήρια, ταινίες και αρχειακά έγγραφα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένθερμος υποστηρικτής της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Βιβλιοθήκης, εξέφρασε την υποστήριξή της στη Europeana. Ο διευθυντής Ψηφιακού Περιεχομένου και Γνωστικών Συστημάτων της Κοινωνίας της Πληροφορίας, Horst Forster, δήλωσε: 'H Europeana είναι ένα φιλόδοξο έργο τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς το σκοπό του. Δημιουργεί συνδετικούς κρίκους στο δίκτυο προγραμμάτων πολιτισμικής ψηφιακής κληρονομιάς στην Ευρώπη και υπόσχεται την παροχή μιας πολύ δυναμικής υπηρεσίας. Θα βοηθήσει τους πολίτες να εξερευνήσουν πώς οι ιδέες διαδίδονται μεταξύ των χωρών, πώς αναπτύχθηκαν οι διάφορες πολιτικές και κοινωνικές τάσεις, πώς καλλιτεχνικά κινήματα επηρέασαν όλη την ήπειρο'.

To πρώτο ψηφιακό αρχείο που εμφανίζεται στην Europeana είναι ο πίνακας του Van Gogh που απεικονίζει τις φθαρμένες μπότες του. Ο πίνακας αποτελεί και το σημείο εκκίνησης για το διαφημιστικό βίντεο της Europeana.

Η πιλοτική μορφή της δικτυακής πύλης Europeana και το διαφημιστικό βίντεο που δημιουργήθηκε προκειμένου να ενθαρρυνθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι ευρωπαϊκοί φορείς να διαθέσουν το ψηφιακό τους περιεχόμενο, βρίσκονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.europeana.eu.