The PIN project: 'καρφώστε' τα κακώς κείμενα του οδικού δικτύου

Στη δραστηριοποίηση των πολιτών και την ενθάρρυνση της ενεργούς συμμετοχής τους στην επίλυση ενός σημαντικού προβλήματος της καθημερινότητας: αυτό των κακοτεχνιών και των προβλημάτων που εντοπίζονται στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας, αποσκοπεί το Pin Project, μια πρωτοβουλία της ομάδας του MSFREE . Αξιοποιώντας τα εργαλεία που προσφέρει η νέα τεχνολογία, το PIN Porject δίνει την ευκαιρία στους πολίτες να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα του οδικού δικτύου (λακκούβες, έλλειψη σήμανσης, επικίνδυνα σημεία κ.λπ.), ενημερώνοντας τους συμπολίτες τους αλλά και παρακινώντας τις αρμόδιες υπηρεσίες. Η προσπάθεια υλοποιείται σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας 'Πάνος Μυλωνάς'.

Χρησιμοποιώντας τους δορυφορικούς χάρτες νέας τεχνολογίας GIS της Google, σε συνδυασμό με τις γλώσσες προγραμματισμού AJAX και JAVASCRIPT και με τη χρήση μιας βάσης δεδομένων, το micro site του PIN Project επιτρέπει την επισήμανση των προβληματικών σημείων πάνω στο χάρτη, με ακρίβεια δύο μέτρων. Τα στοιχεία της βάσης δεδομένων μπορούν να εισαχθούν σε οποιοδήποτε GPS σύστημα, έτσι ώστε να μπορούν ύστερα να αναγνωριστούν, να απεικονιστούν σε χάρτη και να δοθούν στις αρμόδιες Αρχές.

Τα στοιχεία που καταχωρούνται στο σύστημα επαληθεύονται, φωτογραφίζονται, αξιολογούνται και στη συνέχεια επισημαίνονται στους αρμόδιους φορείς από τους εθελοντές του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας 'Πάνος Μυλωνάς'. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα της επισήμανσης λαθών, μέσω της αποστολής σχετικού email.

Με γενική ιδέα «Δεν φτάνει η γκρίνια. Ας δραστηριοποιηθούμε», το PIN Project φιλοδοξεί να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο για οδηγούς, συγκοινωνιολόγους, αρμόδιους φορείς, αλλά και έναυσμα για τη δραστηριοποίηση των πολιτών μέσω του διαδικτύου.