Η ΕΕ υποστηρίζει την 'ορθολογική' παραγωγή βιοκαυσίμων

Την 'ορθολογική' παραγωγή βιοκαυσίμων υποστηρίζει ο Επίτροπος Επιστήμης και Έρευνας της ΕΕ, Janez Potocnik, σε ανακοίνωσή του που εκδόθηκε με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με τις επιπτώσεις των βιοκαυσίμων στο περιβάλλον και μετά από συνάντησή του με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας Βιοκαυσίμων. 'Η περιβαλλοντική απόδοση των βιοκαυσίμων εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις διαφορετικές μεθόδους παραγωγής τους', λέει ο κ. Potocnik. 'Εφόσον παράγεται με ορθολογικό τρόπο, η βιομάζα που χρησιμοποιείται ως καύσιμο μπορεί να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Μπορεί επίσης να βελτιωθεί η ποιότητα εδάφους σε υποβαθμισμένη γη, να σταματήσει η διάβρωση και να βελτιωθεί η δυνατότητα κατακράτησης υγρασίας από το χώμα και η ποιότητα του νερού'.

Τα βιοκαύσιμα είναι στερεά, υγρά ή αέρια καύσιμα που αποτελούνται ή προέρχονται από βιομάζα (ζωντανό ή μέχρι πρόσφατα ζωντανό βιολογικό υλικό). Στις αρχές του 2008, 17 περιβαλλοντικές, μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποίησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι η προώθηση των βιοκαυσίμων μπορεί να απειλήσει σημαντικά οικοσυστήματα, να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και να οδηγήσει σε λειψυδρία. Ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, Σταύρος Δήμας, απάντησε λέγοντας ότι θα ήταν προτιμότερο να μην επιτευχθούν οι στόχοι για τα βιοκαύσιμα που έθεσε η ΕΕ πέρυσι, παρά να απειληθεί το περιβάλλον.

Μετά τη συνάντησή του με την Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιοκαυσίμων, ο Επίτροπος J. Potocnik δήλωσε ότι η διευρυμένη χρήση των βιοκαυσίμων πρέπει να συνοδευτεί από τεχνολογικές εξελίξεις που θα επιτρέψουν την παραγωγή 'δεύτερης γενιάς' βιοκαυσίμων με πολύ μικρότερες εκπομπές αερίων και από μια μεγαλύτερη ποικιλία γεωργικών προϊόντων. Πρόσθεσε δε ότι βρήκε ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιοκαυσίμων δίνει μεγάλη προτεραιότητα στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Η Ευρωπαϊκή Τεχνολογική Πλατφόρμα Βιοκαυσίμων απαρτίζεται από περισσότερους από 100 εκπροσώπους από τον αγροτικό και δασικό τομέα, τις βιομηχανίες τροφίμων, χαρτιού και βιοτεχνολογίας, τη βιομηχανία βιοκαυσίμων, πετρελαϊκές εταιρείες, αυτοκινητοβιομηχανίες, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Στόχος της είναι να προωθήσει την έρευνα που είναι απαραίτητη ώστε να αναπτυχθεί η χρήση των βιοκαυσίμων στην Ευρώπη.