Η Ελλάδα 'καλύπτει το χαμένο έδαφος' στην καινοτομία

27.02.2008

Σύμφωνα με την έκθεση 'European Innovation Scoreboard 2007' που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα βρίσκεται στην 29η θέση μεταξύ 37 δυτικών χωρών όσον αφορά την καινοτομία, ανήκοντας στην ομάδα των χωρών που 'καλύπτουν το χαμένο έδαφος', μαζί με τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία.

Η έκθεση συντάσσεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Οικονομικής Έρευνας του Μάαστριχτ για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (UNU-MERIT), σε συνεργασία με το Κοινό Κέντρο Ερευνών της ΕΕ, κατόπιν ανάθεσης από τη Γενική Διεύθυνση για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της ΕΕ. Το επίπεδο της καινοτομίας σε κάθε χώρα αξιολογείται με βάση 25 δείκτες για την εκπαίδευση, τις δαπάνες για Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, τις επενδύσεις στην έρευνα και την τεχνολογία, τον αριθμό διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, κ.ά.

Στις πρώτες θέσεις ('ηγέτες της καινοτομίας') βρίσκονται η Σουηδία, η Δανία, η Φινλανδία, η Γερμανία, το Ισραήλ, η Ιαπωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ. Ακολουθούν η Αυστρία, το Βέλγιο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία. Η κατηγορία των 'μέσων καινοτόμων' χωρών περιλαμβάνει την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, τη Σλοβενία, την Ισπανία και την Αυστραλία.

Η Ελλάδα παρουσιάζει σχετικά καλές επιδόσεις στον τομέα της Καινοτομίας & Επιχειρηματικότητας, με τους δείκτες των καινοτόμων ΜΜΕ, των δαπανών για την καινοτομία, και των ΜΜΕ που εφαρμόζουν οργανωτικές καινοτομίες να βρίσκονται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σχετική αδυναμία εντοπίζεται στους τομείς των Εφαρμογών και της Διανοητικής Ιδιοκτησίας, καθώς κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ βρίσκεται η δυνατότητα της Ελλάδας να αξιοποιεί τις καινοτόμες ιδέες, μετατρέποντάς τις σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Στην έκθεση, τέλος, επισημαίνεται ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία κατά την τελευταία πενταετία παραμένουν σταθερές σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Σχολιάζοντας την έκθεση, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Gunter Verheugen, δήλωσε ότι 'οι συνεχώς βελτιούμενες επιδόσεις της ΕΕ στην καινοτομία είναι πολύ ενθαρρυντικές και αποδεικνύουν ότι οι στόχοι της Λισαβόνας και η στρατηγική καινοτομίας της ΕΕ αποδίδουν'. Επεσήμανε ωστόσο την υστέρηση απέναντι στις ΗΠΑ και το αυξανόμενο χάσμα στη δημόσια έρευνα και ανάπτυξη, στοιχεία που δείχνουν ότι χρειάζεται να ενταθούν οι προσπάθειες προκειμένου να ενισχυθεί η παγκόσμιας κλάσης καινοτομία στην Ευρώπη.

Η σύγκριση μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ δείχνει ότι, ενώ οι ΗΠΑ προηγούνται με σημαντική διαφορά, η διαφορά αυτή σταδιακά μειώνεται κατά την τελευταία πενταετία, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων στις Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας, στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) αρχικού σταδίου και στις διεθνείς ευρεσιτεχνίες. Επιπλέον, η ΕΕ μειώνει συνεχώς τη διαφορά που τη χωρίζει από την Ιαπωνία, κυρίως στους αποφοίτους επιστήμονες και μηχανικούς και στη διείσδυση της ευρυζωνικότητας.

Μάθετε Περισσότερα