Παρουσιάστηκαν οι νέες προκηρύξεις του 7ου ΠΠ σε Αθήνα, Κρήτη, Βόλο

18.02.2008

Οι νέες προκηρύξεις του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, την Κρήτη και το Βόλο. Οι εκδηλώσεις διοργανωθήκαν από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών 'Δημόκριτος', το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Ίδρυμα Τεχνολογίας & Έρευνας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), Εθνικό Σημείο Επαφής για το 7ο ΠΠ. Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν, μεταξύ άλλων, οι εκπρόσωποι της ΕυρωπαΪκής Επιτροπής Χρ. Προφίλης, Μ. Δούκα και Θ. Παπάζογλου (Γενικές Διευθύνσεις 'Έρευνα' και 'Κοινωνία της Πληροφορίας και Μέσα Επικοινωνίας').

Το πρόγραμμα 'Ερευνητικές Υποδομές' παρουσίασαν ο Χρ. Προφίλης στην Αθήνα και η Μ. Δούκα στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο κ. Χ. Προφίλης παρουσίασε τις Ερευνητικές Υποδομές, τον Ευρωπαϊκό Οδικό Χάρτη και την τρέχουσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Τόνισε πως οι ερευνητικές υποδομές βρίσκονται στο επίκεντρο του τριγώνου γνώσης Εκπαίδευση-Έρευνα-Γνώση και ότι ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος αυξήθηκε κατά 30% σε σχέση με το 6ο ΠΠ. Στην πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων του 7ου ΠΠ συμμετείχαν συνολικά 21 ελληνικοί οργανισμοί.

Η κα Μ. Δούκα παρουσίασε επίσης τα επιστημονικά πεδία των ερευνητικών υποδομών της Ευρώπης, ενώ ανέλυσε τις δράσεις που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο του προγράμματος. Αναφορά έκανε και στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων για ερευνητικά clusters που θα αξιοποιήσουν τις ερευνητικές υποδομές με στόχο την περιφερειακή ανάπτυξη (πρόγραμμα 'Περιφέρειες της Γνώσης').

Το πρόγραμμα 'Ιδέες' και τη δεύτερη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για έμπειρους ερευνητές παρουσίασε ο Θ. Παπάζογλου σε Αθήνα, Κρήτη και Βόλο. Ο κ. Θ. Παπάζογλου αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις συμμετοχής στην πρόσκληση, το προφίλ του κύριου ερευνητή, τα θεματικά πεδία και τη διαδικασία αξιολόγησης. Ο προϋπολογισμός ανά έργο μπορεί να ανέλθει έως 2,5 εκατ. ευρώ για 5 χρόνια.

Ο κ. Ε. Κακαράς, Εθνικός Εκπρόσωπος για το πρόγραμμα 'Ενέργεια', παρουσίασε στην εκδήλωση της Αθήνας τα θεματικά πεδία και τις ανοιχτές προσκλήσεις του προγράμματος για το 2008. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν τα στατιστικά στοιχεία της πρώτης πρόσκλησης που παρουσίασε ο κ. Ε. Κακαράς, σύμφωνα με τα οποία ελληνικοί οργανισμοί συμμετείχαν στο 25,9% των προτάσεων που υποβλήθηκαν και στο 25,6% των έργων που εγκρίθηκαν.

Στις εκδηλώσεις εκπρόσωποι του ΕΚΤ παρουσίασαν επίσης τα προγράμματα 'Ερευνητικό Δυναμικό', το οποίο απευθύνεται στις άριστες ερευνητικές ομάδες των περιφερειών σύγκλισης, καθώς και 'Περιφέρειες της Γνώσης', το οποίο χρηματοδοτεί ερευνητικά clusters σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολλοί εκπρόσωποι της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Περισσότερες πληροφορίες καθώς και οι εισηγήσεις των ομιλητών είναι διαθέσιμα στο δικτυακό τόπο του ΕΚΤ.

Περισσότερες Πληροφορίες:
ΕΚΤ, Γραφείο Υποστήριξης για το 7ο ΠΠ (κα Γεωργία Μαζιώτη, Τηλ.: 210 7273925, E-mail: fp7@ekt.gr)