Εγκαινιάστηκε το Enterprise Europe Network, το ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης των επιχειρήσεων

12.02.2008

Την έναρξη λειτουργίας του Enterprise Europe Network, του νέου δικτύου ολοκληρωμένης υποστήριξης των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη, εγκαινίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες παρουσία του Gunter Verheugen, Αντιπροέδρου της ΕΕ και υπεύθυνου για θέματα Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας, εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πολιτικών ηγεσιών των ευρωπαϊκών κρατών καθώς και περίπου χιλίων εκπροσώπων οργανισμών στήριξης των επιχειρήσεων από όλη την Ευρώπη. Στην εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης ο κ. Gunter Verheugen τόνισε ότι το νέο δίκτυο θα λειτουργήσει προς όφελος των επιχειρήσεων, των τοπικών κοινωνιών και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Το Enterprise Europe Network προήλθε από την ενοποίηση των Ευρωπαϊκών Κέντρων Πληροφόρησης (Euro Info Centres) και των Κέντρων Προώθησης Καινοτομίας (Innovation Relay Centres) και αποτελεί το μοναδικό δίκτυο ολοκληρωμένης παροχής υπηρεσιών (one stop shop) προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους μέσω της διεθνοποίησής τους. Το Enterprise Europe Network, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του στις αρχές του έτους, αποτελείται από 70 κοινοπραξίες (συνολικά περίπου 600 οργανισμούς) σε περισσότερες από 40 χώρες (κράτη μέλη της ΕΕ, μέλη του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, υποψήφια μέλη και τρίτες χώρες). Περιλαμβάνει πάνω από 500 σημεία επαφής για τους επιχειρηματίες στην Ευρώπη, τα οποία παρέχουν ένα πλήρες φάσμα υπηρεσιών υποστήριξης για τις ΜΜΕ στο σύνολο του κοινοτικού εδάφους και πέραν αυτού.

Πιο συγκεκριμένα, το δίκτυο Enterprise Europe Network προσφέρει τις ακόλουθες υπηρεσίες:

- Βοήθεια στις εταιρείες για να γίνουν διεθνείς
Υπολογίζεται ότι ένα εκατομμύριο περίπου ευρωπαϊκών ΜΜΕ θα μπορούσε να συμμετέχει στο διασυνοριακό εμπόριο και σε διασυνοριακές επενδύσεις. Το Enterprise Europe Network θα βοηθήσει την ανάπτυξη ανταλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων, θα προωθήσει νέες ιδέες, θα τροφοδοτήσει ενδεχόμενες συμπράξεις και θα ενθαρρύνει επιχειρήσεις να αναπτυχθούν πέραν των αρχικών οριζόντων τους. Θα οργανώνονται επιμέρους συναντήσεις για να διευκολύνεται η εξεύρεση αξιόπιστων εταίρων. Η ανάπτυξη συμπράξεων τεχνολογίας μεταξύ ΜΜΕ βασισμένων στη μεταφορά καινοτομίας είναι ένας ακόμη τρόπος για να «γίνονται διεθνείς» οι εταιρείες και να δημιουργούνται έσοδα από τις επενδύσεις στην έρευνα. Το δίκτυο βοηθά τις ΜΜΕ να προσδιορίζουν εταίρους και να συνάπτουν συμβάσεις μαζί τους.

- Καινοτομία, νέα προϊόντα και ευκαιρίες στην ενιαία αγορά
Το δίκτυο βοηθά τις μικρές επιχειρήσεις σε τεχνικά θέματα, όπως τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, τα πρότυπα και η νομοθεσία της ΕΕ, διευκολύνοντας τις εταιρείες να αντιμετωπίζουν τις αλλαγές στις ευκαιρίες σε επίπεδο ΕΕ. Επίσης, το δίκτυο θα προάγει την καινοτομία διαδίδοντας τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ των επιχειρήσεων και δίνοντας έτσι ώθηση σε νέες ιδέες / ευκαιρίες. Μεταξύ άλλων, θα βελτιωθεί η συνεργασία με ομίλους που συγκεντρώνουν διαφορετικές δραστηριότητες σχετικές με την καινοτομία. Η εξασφάλιση της πρόσβασης στην καινοτόμο τεχνολογία θα βοηθήσει τις ΜΜΕ να αντιμετωπίσουν τον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

- Πρόσβαση σε έργα και χρηματοδότηση της ΕΕ
Το δίκτυο Enterprise Europe Network αποσκοπεί να καλύψει το κενό γνώσεων όσον αφορά τις διάφορες πηγές χρηματοδότησης από την ΕΕ και να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες έχουν γνώση των διαθέσιμων δυνατοτήτων. Οι ΜΜΕ θα ενθαρρύνονται ιδιαίτερα να λαμβάνουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα.

- Ενημέρωση της Επιτροπής
Το δίκτυο Enterprise Europe Network θα λειτουργεί αμφίδρομα μεταξύ επιχειρηματιών και Επιτροπής, μεταφέροντας απόψεις και στις δύο κατευθύνσεις έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ότι οι πολιτικές και οι πρωτοβουλίες της Επιτροπής είναι χρήσιμες για τις ΜΜΕ και δεν συνεπάγονται πρόσθετο διοικητικό φόρτο.

Το νέο δίκτυο στην Ελλάδα

Το Enterprise Europe Network - Hellas, μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου, είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης που καλύπτει όλη την ελληνική περιφέρεια. Το Enterprise Europe Network - Hellas παρέχει υπηρεσίες διεθνούς επιχειρηματικής συνεργασίας, ενημέρωσης για ευρωπαϊκές πολιτικές, υπηρεσίες για την καινοτομία και τη μεταφορά τεχνολογίας καθώς και υπηρεσίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για Έρευνα και Τεχνολογία. Το έργο υλοποιείται από μια κοινοπραξία 16 οργανισμών αποτελούμενη από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Οι φορείς που συμμετέχουν στην κοινοπραξία είναι οι εξής:
- Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)
- Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας (ΣΒΘΚΕ)
- Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ)
- Εταιρία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεραμικών και Πυρίμαχων Α.Ε. (ΕΚΕΠΥ)
- Επιμελητήριο Αρκαδίας
- Επιμελητήριο Ιωαννίνων
- Επιμελητήριο Καβάλας
- Εταιρεία Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κλωστοϋφαντουργίας, Ένδυσης και Ινών, Α.Ε. (ΕΤΑΚΕΙ Α.Ε.)
- Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ)
- Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ)
- Ανώνυμη Εταιρεία Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης της Βιομηχανίας Τροφίμων (ΕΤΑΤ Α.Ε.)
- Δίκτυο ΠΡΑΞΗ / Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ)
- Ελληνικός Οργανισμός Μικρών Μεσαίων Επιχειρήσεων & Χειροτεχνίας Α.Ε. (ΕΟΜΜΕΧ Α.Ε.)
- Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ηρακλείου
- Εταιρεία Βιομηχανικής Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Μετάλλων ΑΕ (ΕΒΕΤΑΜ Α.Ε.)
- Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας / ΑΝΚΟ Α.Ε.