Ερευνητικά clusters και αριστεία σε περιφέρειες σύγκλισης σε πρόγραμμα του 7ου ΠΠ

31.01.2008

Ευκαιρίες χρηματοδότησης για άριστες ερευνητικές ομάδες σε περιφέρειες σύγκλισης και απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ, αλλά και για ερευνητικά clusters παρέχει το πρόγραμμα 'Regional' (επιμέρους προγράμματα 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης') του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο (Ειδικό Πρόγραμμα 'Ικανότητες'). Το 'Regional' είναι ένα από τα νέα καινοτόμα στοιχεία του ΠΠ, το οποίο στοχεύει στην περιφερειακή ανάπτυξη με βάση την έρευνα.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό' απευθύνεται σε ερευνητικές ομάδες που βρίσκονται σε περιφέρειες σύγκλισης/απόκεντρες περιφέρειες της ΕΕ και ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το ανθρώπινο δυναμικό, τις υποδομές, τη δικτύωση και την αναγνωρισιμότητά τους, ώστε να γίνουν ανταγωνιστικές σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι δύο ανοιχτές προκηρύξεις αφορούν: α) την ενίσχυση των ερευνητικών ομάδων που είναι ήδη άριστες (χρηματοδότηση έως 1 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια), και, β) την αξιολόγηση ερευνητικών ομάδων από εμπειρογνώμονες της ΕΕ (χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ για 1 χρόνο). Το πρόγραμμα παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα, καθώς όλες οι περιφέρειες είναι επιλέξιμες, εκτός από το Νότιο Αιγαίο.

Το πρόγραμμα 'Περιφέρειες της Γνώσης' αφορά ερευνητικά clusters τα οποία αποτελούνται από τουλάχιστον έναν ερευνητικό οργανισμό, μία επιχείρηση και έναν φορέα τοπικής αυτοδιοίκησης που εδρεύουν στην ίδια γεωγραφική περιοχή. Τα θεματικά πεδία των προκηρύξεων, φέτος, είναι η αξιοποίηση των ερευνητικών υποδομών για την περιφερειακή ανάπτυξη και οι περιφερειακές δράσεις για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Οι δύο ανοιχτές προκηρύξεις αφορούν: α) τη συνεργασία ερευνητικών clusters από τουλάχιστον 2 κράτη της ΕΕ (χρηματοδότηση έως 1 εκατ. ευρώ για 3 χρόνια), και, β) την ανάπτυξη ενός νέου ερευνητικού cluster σε μία γεωγραφική περιοχή (χρηματοδότηση έως 200.000 ευρώ για 1 χρόνο).

Καταληκτική ημερομηνία για όλες τις προκηρύξεις είναι η 14η Μαρτίου 2008. Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα Regional του 7ου ΠΠ (Γεωργία Τζένου, Τηλ.: 210 7273965, e-mail: tzenou@ekt.gr).