Νέα ευρωπαϊκή πύλη για τη μεταφορά τεχνολογίας

29.01.2008

Στην Ευρώπη αφθονούν οι καινοτόμες ιδέες, χωρίς ωστόσο αυτές να καταλήγουν πάντα σε νέα προϊόντα. Αυτή η πρόκληση στον τομέα της καινοτομίας αποτέλεσε την αφετηρία για τη δημιουργία μιας νέας θεματικής πύλης για τη δικτύωση των επιχειρήσεων. Η πύλη i-techpartner στοχεύει στη διασύνδεση των ερευνητών και των γραφείων μεταφοράς τεχνολογίας με μικρές και μεσαίες καινοτόμες επιχειρήσεις, ειδικούς στην καινοτομία, επιχειρηματικούς εταίρους και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων από ολόκληρη την Ευρώπη.

Σχεδιασμένη έτσι ώστε να διευκολύνει τη σύναψη συνεργασιών, τη χρηματοδότηση και τη συνεργασία μεταξύ των έντεκα περιφερειών που συμμετέχουν, η διαδικτυακή πύλη i-techpartner συνδέει καινοτόμα ερευνητικά έργα σε όλους τους τομείς με εταιρείες υψηλής τεχνολογίας προκειμένου να δημιουργηθούν εμπορικά συνεργατικά σχήματα σε όλη την Ευρώπη. Το έργο i-techpartner υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του προγράμματος 'Έρευνα και Καινοτομία' (PRO-INNO Europe) του 6ου Προγράμματος Πλαίσιο. Στόχος είναι η υποβοήθηση της οικονομικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για την καλύτερη επίτευξη των στόχων της Λισσαβόνας. Στο έργο i-techpartner συμμετέχουν έντεκα περιφέρειες, και μια κρίσιμη μάζα τριακοσίων ερευνητικών έργων και άλλων τόσων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την Ελλάδα, συμμετέχει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω της Ατλαντίς Συμβουλευτική Α.Ε.

'Το χάσμα μεταξύ βιομηχανίας και ακαδημαϊκής κοινότητας στην Ευρώπη πρέπει να μειωθεί. Το i-techpartner θα παρέχει στους επιχειρηματίες πρόσβαση σε επιλεγμένα ερευνητικά έργα από ολόκληρη την Ευρώπη και θα βοηθήσει ώστε οι περιφέρειες, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι ακαδημαϊκοί να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικοί στην παγκόσμια αγορά' δηλώνει ο William Stevens, πρόεδρος της Europe Unlimited, ενός από τους εταίρους στο έργο. Μέσω του i-techpartner οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα έχουν την ευκαιρία να εισέλθουν στη μεταφορά τεχνολογίας, σε στρατηγικές συνεργασίες και επενδυτικούς συνεταιρισμούς.

Για την επίτευξη των στόχων του, το i-techpartner θα αξιοποιήσει εκδηλώσεις περιφερειακής και πανευρωπαϊκης εμβέλειας, καθώς και τη διαδραστική κοινότητα και θεματική πύλη, η οποία διαθέτει δυνατότητες αναζήτησης για την επιλογή και τη διασύνδεση μεταξύ των συμμετεχόντων. Στο αρχικό στάδιο, οι ευρωπαϊκές περιφέρειες που συμμετέχουν παρουσιάζουν τα πιο επιτυχημένα ερευνητικά έργα των τοπικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων. Τα καλύτερα από αυτά θα παρουσιαστούν στη συνέχεια σε στρατηγικούς εταίρους και εκπροσώπους της βιομηχανίας από ολόκληρη την Ευρώπη, ώστε να εδραιωθούν διεθνείς συνεργασίες και ευκαιρίες μεταφοράς τεχνολογίας.