Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Έρευνας 'Καθηγητής Πέτρος Σ. Κόκκαλης'

Ένα νέο ερευνητικό κέντρο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Πρόκειται για το Ελληνικό Κέντρο Νευροχειρουργικής Έρευνας 'Καθηγητής Πέτρος Σ. Κόκκαλης'. Το Κέντρο θα λειτουργεί στο νοσοκομείο 'Ευαγγελισμός' και έχει ως σκοπό να υποστηρίξει τη συνεργασία της νευροεπιστημονικής και βιοτεχνολογικής κοινότητας στην Ελλάδα και την έρευνα στα σύγχρονα εμφυτεύσιμα συστήματα μικροεπεξεργαστών και νανοτεχνολογίας, που αποτελούν πεδίο της νευρομηχανικής.

Η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου έγινε εφικτή χάρις στη στήριξη τριών φορέων: του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Νοσοκομείου 'Ευαγγελισμός' και του Ιδρύματος 'Κόκκαλη'. Πρόσφατα μάλιστα με τη χορηγία του τηλεπικοινωνιακού φορέα 'Hellas On Line (HOL)' αναβαθμίστηκαν σημαντικά οι δικτυακές και τηλεφωνικές υπηρεσίες του Κέντρου.

H δραστηριότητα του Κέντρου επικεντρώνεται στους παρακάτω τομείς :

Ο πρώτος τομέας ασχολείται με την έρευνα στις σύγχρονες εμφυτεύσιμες συσκευές και τους εμφυτεύσιμους μικροεπεξεργαστές που αποτελούν πεδίο της νευρομηχανικής (Neuroengineering). Τα συστήματα αυτά χρησιμοποιούνται στη θεραπεία χρόνιων παθήσεων του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού, όπως η επιληψία, η νόσος του Πάρκινσον, η δυστονία, η σπαστικότητα, ο χρόνιος πόνος καθώς και των αναπηριών που προκαλούνται από εγκεφαλικά επεισόδια και τραυματικές βλάβες στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.

Ο δεύτερος τομέας αφορά στην ανάπτυξη της Νευροπληροφορικής (Neuroinformatics) και καλύπτει τρεις δραστηριότητες : α) τον ηλεκτρονικό φάκελο ασθενούς, β) τις Βάσεις Δεδομένων σχετικά με τις νευρολογικές παθήσεις στη Χώρα μας, ώστε να επιτευχθεί η καλύτερη συστηματική κατανόησή τους και γ) εξελιγμένου λογισμικού που στοχεύει στη βελτίωση της διάγνωσης και της θεραπευτικής αντιμετώπισης των νευρολογικών παθήσεων.

Ο τρίτος τομέας εστιάζει στην έρευνα Ανάλυσης Βιομαγνητικού Σήματος που λαμβάνεται με προηγμένα ηλεκτρονικά και απεικονιστικά συστήματα και στοχεύει στη δημιουργία πρωτοποριακών ηλεκτρονικών μεθόδων αξιολόγησης των επιπτώσεων των νευρολογικών παθήσεων στη μνήμη και τις άλλες ανώτερες νοητικές λειτουργίες.

Σημειώνεται ότι Νευροχειρουργική είναι η ειδικότητα της χειρουργικής, που αντιμετωπίζει επεμβατικά τις παθήσεις του νευρικού συστήματος, δηλαδή τις χειρουργικά αντιμετωπίσιμες παθήσεις του εγκεφάλου,του νωτιαίου μυελού και των περιφερικών νεύρων. Η Νευροχειρουργική είναι μια από τις ταχύτερα εξελισσόμενες ιατρικές ειδικότητες. Αυτό έγινε δυνατό λόγω της τεράστιας προόδου στην κατανόηση της λειτουργίας του νευρικού συστήματος και της προόδου της τεχνολογίας που αφορά τόσο το επίπεδο της ποιότητας κατασκευής χειρουργικού εξοπλισμού, όσο και της ραγδαίας ανάπτυξης και εξέλιξης των δυνατοτήτων των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη αυτή παίζουν και οι νέες απεικονιστικές τεχνικές.