'Η Ανέμη': Ψηφιακή Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης για το Νεότερο Ελληνισμό

Mια πλούσια συλλογή ψηφιοποιημένου υλικού σχετικά με το Νεότερο Ελληνισμό, με το όνομα 'Ανέμη' είναι προσβάσιμη στην ηλεκτρονική διεύθυνση anemi.lib.uoc.gr/. Παρέχει δωρεάν στους χρήστες του Διαδικτύου και τους ερευνητές βιβλιογραφικές πληροφορίες καθώς και τη δυνατότητα να ξεφυλλίσουν ηλεκτρονικά ένα σημαντικό αριθμό παλαιών και σπάνιων τεκμηρίων, καθώς και νεότερων εκδόσεων των οποίων οι συγγραφείς επέτρεψαν την ψηφιοποίηση και ελεύθερη διάθεση στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, προσφέρει τη δυνατότητα εκτύπωσης και αποθήκευσης των ψηφιοποιημένων έργων. Η 'Ανέμη' δημιουργήθηκε από τη βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας' και είναι διαθέσιμη και στην αγγλική γλώσσα.

Η 'Ανέμη' διαθέτει τέσσερις ψηφιακές συλλογές, ενώ προβλέπεται ο διαρκής εμπλουτισμός της. Το περιεχόμενό της αντιστοιχεί σε περισσότερες από 10.000 βιβλιογραφικές εγγραφές και 1.000.000 ψηφιακές σελίδες που προέρχονται κυρίως από βιβλία του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ ψηφιοποιήθηκε κι ένας μικρός αριθμός βιβλίων που μετακινήθηκαν με διαδανεισμό από άλλες βιβλιοθήκες. Είναι διαθέσιμες οι λειτουργίες απλής και σύνθετης αναζήτησης στο περιεχόμενο, ενώ υπάρχει και ευρετήριο.

Οι συλλογές της 'Ανέμης' είναι οι εξής:
- Νεοελληνιστής: Ψηφιακή βιβλιοθήκη βιβλιογραφιών, λεξικών, εγχειριδίων, εγκυκλοπαιδειών, καταλόγων, άρθρων, χρονολογίων και ευρετηρίων για το νεότερο Ελληνισμό
- Ταμιευτήριο Ελληνικής Ψηφιακής Βιβλιογραφίας 15ος-19ος αι.: Είναι διαθέσιμος για ηλεκτρονικό ξεφύλλισμα ένας μεγάλος αριθμός ψηφιακών τεκμηρίων της Ελληνικής Βιβλιογραφίας από το 1476 ώς το 1900. Στόχος είναι, μέσω της συνεργασίας με άλλες Βιβλιοθήκες να δημιουργηθεί ένα συλλογικό σύστημα καταχώρησης και προβολής στο διαδίκτυο όλων των μεμονωμένων προσπαθειών ψηφιοποίησης έργων που αφορούν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
- Ανάχαρσις: Περιλαμβάνει περιηγητικά κείμενα που το πρωτότυπό τους, ως επί το πλείστον, υπάρχει στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ή παρέχεται από άλλους φορείς μέσω υπερσυνδέσμων.
- Μάρκος Μουσούρος: Συλλογή βιβλίων και άλλου αρχειακού υλικού αποκλειστικά για την Κρήτη.

Μάθετε Περισσότερα