WorldWide Science: ένα παγκόσμιο portal για την επιστήμη

15.01.2008

Περισσότερες από 200 εκατομμύρια σελίδες επιστημονικής πληροφορίας είναι πλέον εύκολα προσβάσιμες από επιστήμονες, ερευνητές και οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, μέσω του νέου portal WorldWideScience.org. Το portal, που ξεκίνησε πρόσφατα τη λειτουργία του, αναπτύχθηκε από τη Βρετανική Βιβλιοθήκη και το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ, σε συνεργασία με φορείς επιστήμης και τεχνολογίας από τη Δανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστραλία, τη Βραζιλία, τον Καναδά και την Ιαπωνία.

Ο σχεδιασμός του portal βασίζεται στο πρότυπο της αντίστοιχης πύλης επιστημονικής πληροφορίας που λειτουργεί από το Γραφείο Επιστημονικής και Τεχνικής Πληροφόρησης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ. Μια φιλική προς το χρήστη μηχανή αναζήτησης αποτελεί το ενιαίο σημείο εισόδου για τις πληροφορίες που φιλοξενούνται σε έναν αριθμό επιστημονικών δικτυακών τόπων οι οποίοι δεν είναι εύκολα προσβάσιμοι μέσω των εμπορικών μηχανών αναζήτησης. Η βασική του διαφοροποίηση από τις εμπορικές μηχανές αναζήτησης του Διαδικτύου είναι ότι προσφέρει στους χρήστες αποκλειστικά αξιόπιστη και έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση, προερχόμενη από τις επιστημονικές βιβλιοθήκες των χωρών που συμμετέχουν.

Το portal καλύπτει τα περισσότερα γνωστικά πεδία, με επίκαιρα ερευνητικά αποτελέσματα σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ιατρική και τις επιστήμες της ζωής, τη γεωργία, τις περιβαλλοντικές επιστήμες, τη μηχανολογία, τα οικονομικά, τις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Η αναζήτηση μπορεί να γίνει με βάση τον τίτλο, το όνομα του συγγραφέα και την ημερομηνία δημοσίευσης, ενώ τα αποτελέσματα ταξινομούνται με βάση το βαθμό σχετικότητας.

Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Επιστήμης του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, κ. Raymond Orbach, 'Τα ερευνητικά αποτελέσματα αρχειοθετούνται σε πληθώρα πηγών ανά τον κόσμο, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες και απρόσιτες μέσω των συνηθισμένων μηχανών αναζήτησης. Αυτή η διεθνής συνεργασία θα κάνει εύκολα και γρήγορα προσβάσιμη αυτή την τεράστια δεξαμενή γνώσης, προσθέτοντας σημαντική αξία στην ήδη υπάρχουσα γνώση'.

Μάθετε Περισσότερα