CIRCE: το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο για την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο

14.01.2008

Ερευνητές από 17 μεσογειακές χώρες θα συνεργαστούν για μια περίοδο τεσσάρων ετών προκειμένου να αξιολογήσουν τις καλύτερες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων που αναμένονται λόγω των κλιματικών αλλαγών στην περιοχή. Οι ερευνητές συμμετέχουν στο έργο CIRCE (Climate Change and Impact Research: the Mediterranean Environment), το μεγαλύτερο ερευνητικό έργο που υλοποιείται μέχρι σήμερα και αφορά το κλίμα της Μεσογείου, και το οποίο χρηματοδοτείται από το 6ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την έρευνα της ΕΕ.

Σύμφωνα με προηγούμενες εκτιμήσεις, η Μεσόγειος είναι η πλέον ευάλωτη από τις περιοχές της Ευρώπης στις αλλαγές που αναμένεται να επηρεάσουν τους φυσικούς πόρους κατά τον 21ο αιώνα. Η διαρκώς αυξανόμενη θερμοκρασία και οι περίοδοι ξηρασίας που προκύπτουν είναι πιθανό να οδηγήσουν σε αυξημένο κίνδυνο πυρκαγιών, λειψυδρία και απώλεια καλλιεργήσιμης γης. Σύμφωνα με το συντονιστή του CIRCE, Antonio Navarra, από το Γεωφυσικό Ινστιτούτο της Ιταλίας, το έργο θα εξετάσει τις μεγάλης κλίμακας συνέπειες που αποτελούν δυνητικούς κινδύνους για τη γεωργία, τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, την παραγωγή ενέργειας και τον τουρισμό.

Η ερευνητική ομάδα θα μελετήσει τις κλιματικές προγνώσεις για την περιοχή και το συσχετισμό τους με τις παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές προκειμένου να κατανοήσει την εξέλιξη των ροών ακτινοβολίας, του κύκλου του νερού, των νεφώσεων, των αερολυμάτων και ακραίων φαινομένων όπως οι πλημμύρες. Θα αξιολογηθούν επίσης οι επιπτώσεις στη γεωργία, τα οικοσυστήματα, τα δάση, την ποιότητα του αέρα και την ανθρώπινη υγεία. Οι εταίροι ελπίζουν ότι το έργο θα δώσει μια σαφέστερη εικόνα αυτών που έπονται, κάνοντας δυνατή την αξιολόγηση των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων, ιδιαίτερα στον τουρισμό, την ενεργειακή αγορά και την τοπική μετανάστευση.

'Τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τη συνεργασία μαθηματικών, φυσικών, κλιματολόγων, γεωπόνων, οικονομολόγων και ειδικών στην πληροφορική θα είναι διαθέσιμα στην επιστημονική κοινότητα και στους διαμορφωτές πολιτικής', λέει ο καθηγητής Α. Navarra. 'Μέσω του έργου αυτού, η έρευνα γίνεται ένα σημαντικό εργαλείο, υποστηρίζοντας με επιστημονική τεκμηρίωση και προβλέψεις μελλοντικών σεναρίων τις δράσεις που θα αμβλύνουν τις κλιματικές αλλαγές'.

Οι ελληνικοί φορείς που συμμετέχουν στο έργο είναι: το Πανεπιστήμιο Κρήτης (Εργαστήριο Περιβαλλοντικών Χημικών Διεργασιών), το Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ινστιτούτο Επιταχυντικών Συστημάτων και Εφαρμογών, Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής, Εργαστήριο Κλιματολογίας και Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος) το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης), το Πανεπιστήμιο Αιγαίου (Τμήμα Γεωγραφίας), το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών).

Μάθετε Περισσότερα