Το οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ στο Διαδίκτυο

Αρχειακό υλικό από 1.136 εκπομπές (περίπου 750 ώρες βίντεο και φιλμ) και περισσότερες από 5.000 φωτογραφίες απαρτίζουν το ψηφιακό οπτικοακουστικό αρχείο της ΕΡΤ και διατίθενται ελεύθερα στους επισκέπτες του δικτυακού τόπου www.ert-archives.gr.

Σπάνια οπτικοακουστικά ντοκουμέντα, τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, μουσικές και παιδικές εκπομπές, εκπομπές για το θέατρο, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την ενημέρωση από τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες, ψηφιοποιήθηκαν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και δημιούργησαν μια σύγχρονη ηλεκτρονική multimedia βιβλιοθήκη. Παράλληλα, εκδόθηκαν 16 DVD με σπάνιο ψηφιοποιημένο υλικό, υποτιτλισμένο σε τρεις γλώσσες, που θα διατεθούν σε σχολεία και άλλους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς φορείς.

Το έργο 'Ανάδειξη του ιστορικού οπτικοακουστικού αρχείου της ΕΡΤ στην Κοινωνία της Πληροφορίας για τον Πολιτισμό' υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας', μέσω χρηματοδότησης συνολικού ύψους 1.950.000 ευρώ. Πρόκειται για δύο συγχρηματοδοτούμενα έργα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (80%) και εθνικούς πόρους (20%). Το ένα αφορά το βίντεο και τη φωτογραφία και το άλλο αφορά το φιλμ.

Η αξία του έργου γίνεται φανερή αν αναλογιστεί κανείς ότι το αρχείο της δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης συγκεντρώνει το 70% του συνόλου του ελληνικού οπτικοακουστικού υλικού. Η δωρεάν προβολή του στο Διαδίκτυο αναμένεται να βοηθήσει στη διάδοση της ευρυζωνικότητας στη χώρα μας και στην παραγωγή νέου πολιτιστικού προϊόντος από τη χρήση του υπάρχοντος υλικού, αλλά και να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών, ερευνητών, δημοσιογράφων και φοιτητών.

Το υλικό έχει οργανωθεί σε δύο βασικές κατηγορίες: 'Βίντεο/Φιλμ' και 'Φωτογραφία', ενώ συνοδεύεται από πληροφορίες όπως χρονολογία, συντελεστές, περιγραφή κ.λπ. Για λόγους προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, τα βίντεο και τα φιλμ προβάλλονται online στην οθόνη του υπολογιστή μέσω του windows media player και δεν υπάρχει η δυνατότητα αποθήκευσής τους (download) στον σκληρό δίσκο, ενώ οι φωτογραφίες είναι 'προστατευμένες' με ψηφιακή υπογραφή (υδατογράφημα).

Το ψηφιακό αρχείο της ΕΡΤ θα ενημερώνεται συνεχώς με νέο ψηφιοποιημένο και τεκμηριωμένο υλικό, ώστε σταδιακά και μέσα στα επόμενα χρόνια να συμπεριλάβει ολόκληρο το οπτικοακουστικό αρχείο της ελληνικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.

Μάθετε Περισσότερα