Συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Σουηδικού Πανεπιστημίου Orebro

17.11.2008

Συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και του Πανεπιστημίου Orebro της Σουηδίας, υπεγράφη την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2008 από τον Πρόεδρο του ΕΙΕ, Καθηγητή Δημήτριο Κυριακίδη και τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Orebro, Καθηγητή Jens Schollin.

Η συνεργασία αυτή αφορά τα τρία Ινστιτούτα θετικής κατεύθυνσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών: το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών & Βιοτεχνολογίας, το Ινστιτούτο Οργανικής και Φαρμακευτικής Χημείας και το Ινστιτούτο Θεωρητικής και Φυσικής Χημείας, καθώς και των τμημάτων Υγείας & Ιατρικών Επιστημών και Επιστήμης & Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Οrebro.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η από κοινού δημιουργία ισχυρών και ανταγωνιστικών ερευνητικών υποδομών και ομάδων για την περαιτέρω ανάπτυξη της έρευνας στους κοινούς τομείς ενδιαφέροντος και τη διεκδίκηση μελλοντικών χρηματοδοτήσεων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) είναι νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που ιδρύθηκε το 1958 και από το 1989 εποπτεύεται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Ανάπτυξης. Απαρτίζεται από έξι ερευνητικά Ινστιτούτα, (τρία στην περιοχή των Ανθρωπιστικών Επιστημών και τρία στην περιοχή των Θετικών Επιστημών), και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ). Αποστολή του ΕΙΕ είναι η διεξαγωγή πολύ-επιστημονικής έρευνας στους τομείς των ανθρωπιστικών, φυσικών και τεχνικών επιστημών.

Το Πανεπιστήμιο Orebro είναι ένα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Σουηδίας, με 14.500 φοιτητές, 12 τμήματα και περισσότερα από 80 προγράμματα σπουδών σε 50 διαφορετικά αντικείμενα. Όσον αφορά την ερευνητική του δραστηριότητα, το Πανεπιστήμιο του Orebro δραστηριοποιείται σε πέντε διαφορετικούς επιστημονικούς τομείς, προσπαθώντας παράλληλα να διατηρεί διεπιστημονική προσέγγιση. Στο πλαίσιο των μεταπτυχιακών προγραμμάτων του Πανεπιστημίου οργανώνονται διεθνή ερευνητικά προγράμματα και διεπιστημονικές ερευνητικές ομάδες σε τομείς όπως οι βιοεπιστήμες, η μηχανολογία και οι ανθρωπιστικές σπουδές.