Ευρωπαϊκή διάκριση για e-voting στο σύστημα ΠΝΥΚΑ

Το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμο e-voting, απέσπασε το σύστημα υποστήριξης ηλεκτρονικών ψηφοφοριών ΠΝΥΚΑ, που ανέπτυξε to Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) της Πάτρας. Στον διαγωνισμό, που διοργάνωσε το Competence Center for Electronic Voting and Participation, συμμετείχαν μη εμπορικά διαδικτυακά συστήματα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας που έχουν αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου με εργαλεία ανοικτού κώδικα.

Το σύστημα ΠΝΥΚΑ αναπτύχθηκε από τον Τομέα Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του ΕΑΙΤΥ σε συνεργασία με την εταιρία EXPERTNET - Προηγμένες Εφαρμογές A.E. στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος της ΓΓΕΤ. Υποστηρίζει όλα τα στάδια μιας διαδικτυακής ηλεκτρονικής ψηφοφορίας: εγγραφή/πιστοποίηση, υποβολή ψήφου, καταμέτρηση αποτελεσμάτων και επαλήθευση. Ενσωματώνει σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες και έχει αναπτυχθεί εξ ολοκλήρου με εργαλεία ανοικτού κώδικα. Μπορεί επίσης να παραμετροποιηθεί για να υποστηρίξει διαφορετικές μορφές ψηφοφορίας, από απλές διαδικασίες έκφρασης γνώμης μέχρι εκλογές και δημοψηφίσματα μεγάλης κλίμακας.

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, πενταμελής επιτροπή εμπειρογνωμόνων αξιολόγησε αντίστοιχα συστήματα από ολόκληρη την Ευρώπη. Τα τρία πρώτα συστήματα - από Ελλάδα, Γερμανία και Αυστρία - παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου Ηλεκτρονικής Ψηφοφορίας που διοργανώθηκε τον Αύγουστο στην Αυστρία. Το σύστημα ΠΝΥΚΑ κατέλαβε την πρώτη θέση, κατόπιν επίδειξης και διαδικασίας ερωτήσεων - απαντήσεων ενώπιον της επιτροπής. Η πρώτη θέση συνοδεύτηκε από χρηματικό έπαθλο ύψους 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη πραγματοποιηθεί δοκιμαστική λειτουργία του συστήματος ΠΝΥΚΑ στο ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας. Συγκεκριμένα, το σύστημα χρησιμοποιήθηκε για τη διεξαγωγή μιας διαδικασίας σφυγμομέτρησης ανάμεσα στα μέλη του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, η οποία περιλάμβανε τη διαδικασία εγγραφής του ψηφοφόρου για την απόκτηση ψηφιακού πιστοποιητικού και την υποβολή της ψήφου. Στόχος ήταν ο έλεγχος της ορθής λειτουργίας του συστήματος σε πραγματικές συνθήκες και η αξιολόγησή του από τους ψηφοφόρους-χρήστες.