Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία για Υδρογόνο και Κυψέλες Καυσίμου: προς την ενέργεια του μέλλοντος

Η Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία (ΚΤΠ) για το υδρογόνο και τις κυψέλες καυσίμου (Fuel Cells and Hydrogen) ξεκίνησε επίσημα τη λειτουργία της τον Οκτώβριο, με στόχο την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών για φθηνή και ασφαλή ενέργεια για τους Ευρωπαίους πολίτες. Πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή σύμπραξη δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών, στην οποία συμμετέχουν περισσότερες από 60 επιχειρήσεις, ισάριθμα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, καθώς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο συνολικός προϋπολογισμός της ΚΤΠ ανέρχεται σε 1 δισ. ευρώ για τα επόμενα 6 χρόνια, με την ΕΕ να καταβάλλει τα 470 εκατ. από το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο Έρευνας.

Το υδρογόνο και οι κυψέλες καυσίμου μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης της ενέργειας και να δώσουν στις ευρωπαϊκές βιομηχανίες το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παγκόσμια αγορά. Ωστόσο οι επενδύσεις που απαιτούνται για τη μετάβαση στην οικονομία του υδρογόνου είναι υψηλές, ο επιχειρηματικός κίνδυνος μεγάλος και τα αποτελέσματα μακροπρόθεσμα και αβέβαια. Η συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, λοιπόν, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, οι οποίες αναμένεται να εμφανιστούν στην αγορά έως το 2015 και να διατεθούν σε ευρεία κλίμακα έως το 2020 για εφαρμογές σε τομείς όπως οι μεταφορές.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο για θέματα επιστήμης και έρευνας Janez Potocnik, η συσπείρωση των καλύτερων Ευρωπαίων παικτών στον τομέα της ενέργειας και η επένδυση σε επιστημονικό έργο με σαφή προσανατολισμό σε ερευνητικά αποτελέσματα, αναμένεται να οδηγήσει σε νέες τεχνολογίες για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών και κλιματικών προκλήσεων. Ο Πρόεδρος της ΚΤΠ Gijs van Breda Vriesman συμπληρώνει πως η ΚΤΠ αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την υλοποίηση ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων μεγάλης κλίμακας που προϋποθέτουν τη συνεργασία της Πολιτείας, της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την Κοινή Τεχνολογική Πρωτοβουλία ανακοινώθηκε στις 8 Οκτωβρίου, με προϋπολογισμό 28,1 εκατ. ευρώ και καταληκτική ημερομηνία στις 15 Ιανουαρίου 2009. Η προκήρυξη αφορά τομείς όπως οι μεταφορές, οι υποδομές ανεφοδιασμού και η παραγωγή, αποθήκευση και διανομή υδρογόνου.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης είναι Εθνικό Σημείο Επαφής για το πρόγραμμα 'Ενέργεια' του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο Έρευνας της ΕΕ (Πληροφορίες: Κώστας Καραμάνης, e-mail: fp7@ekt.gr, www.ekt.gr/fp7)