Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών για εξοικονόμηση ενέργειας

Η τάση για εκσυγχρονισμό με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος βρίσκει έκφραση και στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στην ημερίδα 'Πράσινες Τεχνολογίες Πληροφορικής & Επικοινωνιών (Green ICT): από τη Θεωρία στην Πράξη', η οποία διοργανώθηκε από το Τμήμα Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (e-TEE) και πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στο Αμφιθέατρο του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Οι ομιλητές ανέπτυξαν θέματα όπως η Πολιτική για τις Πράσινες ΤΠΕ, οι Πράσινες Εφαρμογές και τα Προϊόντα ΤΠΕ, τα Πράσινα Data Centers. Εισηγήσεις έκαναν εκπρόσωποι της Κυβέρνησης και της Αντιπολίτευσης, της ΕΔΕΤ ΑΕ, του Ιονίου Πανεπιστημίου, της Microsoft, της Cisco, της Fujitsu-Siemens, της Lamda Hellix, της Performance, της BROnet, της 'Aνακύκλωση Συσκευών ΑΕ', της e-Trikala AE, της Intelen Group και της inAccess. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος του κλάδου των ΤΠΕ ήταν η συμμετοχή 150 Ελλήνων επιχειρηματιών, στελεχών και φοιτητών.

Όπως τόνισε στην παρουσίασή του ο Ήβαν Σάδερλαντ, Σύμβουλος στο Τμήμα Πολιτικής Τυποποίησης Τηλεπικοινωνιών της Διεθνούς ΄Ενωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU), στο άμεσο μέλλον, τεχνολογίες όπως η τηλεδιάσκεψη θα μειώσουν τα επαγγελματικά ταξίδια, η διάδοση της τηλε-εργασίας θα ελαχιστοποιήσει τις καθημερινές μεταφορές των εργαζομένων, θα καταργηθούν τα έντυπα, όπως οι λογαριασμοί, ενώ οι συνεδριάσεις θα γίνονται χωρίς χαρτιά. Αυτές είναι μερικές μόνον απο τις προβλέψεις του προγράμματος της ΙΤU 'Κλίμα 2010'.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε στην ομιλία του ότι χρειάζονται πολιτικές επιλογές και πρωτοβουλίες ώστε οι 'πράσινες' ΤΠΕ να ενσωματωθούν στην καθημερινότητα. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιάννης Αλαβάνος, επισήμανε ότι η ευαισθητοποίηση ως προς τις 'Πράσινες Τεχνολογίες' εξαπλώνεται με ταχύτητα χαμηλότερη από την εξέλιξη της τεχνολογίας, η οποία σε μεγάλο βαθμό έχει συμβάλει στην περιβαλλοντική επιβάρυνση. Στην περίοδο της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, συνέχισε, οι χώρες στρέφονται στην ενίσχυση των πράσινων τεχνολογιών και των περιβαλλοντικών παρεμβάσεων, αλλά ο προϋπολογισμός της Ελλάδας για το 2009 βρίσκεται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ακόμη ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών Βασίλης Ασημακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 'Ψηφιακή Σύγκλιση' οι δράσεις για την εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας και πληροφορικής έχουν προτεραιότητα, και ο Γενικός Γραμματέας Επικοινωνιών του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών Γιώργος Αναστασόπουλος, που τόνισε τη σημασία που αποδίδει το Υπουργείο στην ανάπτυξη τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον στο τομέα των τηλεπικοινωνιών. Τέλος, ο Πρόεδρος του e-TEE Μανόλης Γιαμπουράς παρουσίασε τις δράσεις που έχει αναλάβει το e-ΤΕΕ για την ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε θέματα περιβάλλοντος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της Ημερίδας, πραγματοποιήθηκε η βράβευση των έργων ζωγραφικής που δημιούργησαν οι μαθητές των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα Γείτονα, του 7ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών και του 103ου Νηπιαγωγείου Αθηνών. Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 150 μικροί καλλιτέχνες, οι οποίοι αντλώντας έμπνευση από τον χώρο της Τεχνολογίας και αξιοποιώντας τις πληροφορίες που έλαβαν από το πρώτο website στην Ελλάδα για Πράσινες Τεχνολογίες (www.greenict.gr), που δημιούργησε το e-TEE, απεικόνισαν με φαντασία και ενθουσιασμό ιδέες και πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν για την προστασία του περιβάλλοντος.

Μάθετε Περισσότερα