Καινοτόμες κατασκευές μαθητών στην έκθεση 'Τεχνομάθεια'

03.11.2008

Ηλιακά αυτοκίνητα, οικολογικοί ανελκυστήρες, έξυπνα συστήματα θέρμανσης είναι μερικές από τις καινοτόμες τεχνολογικές κατασκευές μαθητών που παρουσιάστηκαν στο Κέντρο Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας 'Νόησις' στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια της έκθεσης 'Τεχνομάθεια V'. Σκοπός της έκθεσης, που διήρκεσε από τις 11 έως τις 13 Οκτωβρίου, ήταν η γνωριμία και η ενασχόληση των μαθητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τις νέες τεχνολογίες και τον τεχνολογικό πολιτισμό.

Σχολικές ομάδες από ολόκληρη την Ελλάδα είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν με τη μελέτη και την κατασκευή ενός τεχνολογικού αντικειμένου της επιλογής τους, να συντάξουν μελέτη και να κατασκευάσουν έναν σχετικό λειτουργικό μηχανισμό ή μια τρισδιάστατη κατασκευή.

Στην έκθεση συμμετείχαν 470 μαθητές και 150 καθηγητές, από 88 σχολεία. Κριτήρια για την επιλογή των κατασκευών ήταν αφενός η πρωτοτυπία τους και αφετέρου η δυνατότητα πρακτικής εφαρμογής στην καθημερινότητα. Στον φετινό Διαγωνισμό οι κατασκευές σχετίζονταν κυρίως με εξοικόνομηση ενέργειας και εναλλακτικές μορφές ενέργειας, με συστήματα ασφαλείας, με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορικής ή με αντιμετώπιση περιβαλλοντικών κινδύνων. Παρουσιάστηκαν 58 καινοτόμες κατασκευές: οικολογικά υβριδικά οχήματα, ηλεκτρικά μοτοποδήλατα, 'έξυπνο' θερμοσίφωνο, ενεργειακό σαμαράκι, οικολογικό σπίτι, ρομποτικός - οικολογικός ανελκυστήρας, σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης αποθήκης μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, ενημέρωση γονέων μαθητών μέσω sms κ.ά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο έργα μαθητών που παρουσιάστηκαν στην έκθεση 'Τεχνομάθεια' είχαν λάβει μέρος και στην Έκθεση Νέων Ερευνητών που έγινε τον Ιούλιο στη Βουδαπέστη, όπου απέσπασαν θετικές κριτικές. Πρόκειται για το έργο 'Εξοικονόμηση ενέργειας με ηλεκτρονική αντιστάθμιση θέρμανσης' (ΕΠΑΛ Ορεστιάδας) και για το έργο 'Τηλεχειρισμός κινούμενου μοντέλου μέσω ασύρματου δικτύου Η/Υ' (ΕΠΑΛ Αγ. Νικολάου Κρήτης).

Το πρόγραμμα 'Τεχνομάθεια' διοργανώθηκε φέτος για πέμπτη χρονιά. Χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, με στόχο τη διάδοση του τεχνολογικού πολιτισμού στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την εξοικείωση με την έρευνα και την παραγωγή. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 800.000 ευρώ, που διατίθενται για τον εξοπλισμό και τις δράσεις των σχολείων, αλλά και για την προβολή των έργων τους.