2ος Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος: 'Οι Μάγοι της Επιστήμης'

12.12.2008

Διοργανώνεται για δεύτερη φορά στην Ελλάδα ο Διαγωνισμός Επιστημονικού Πειράματος 'Οι Μάγοι της Επιστήμης' από το Centre of Applied Industrial Design (CAID) και το Ίδρυμα Ευγενίδου. Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί στις 14-15 Φεβρουαρίου 2009 στο Ίδρυμα Ευγενίδου, εκπαιδευτικοί και επιστήμονες καλούνται και πάλι να ενθαρρύνουν τους νέους, μυώντας τους στον μαγικό κόσμο των επιστημονικών πειραμάτων, με στόχο να προσελκύσουν το ενδιαφέρον τους για την επιστήμη και να εξάψουν την περιέργειά τους για το πείραμα και τη γνώση.

Οι συμμετέχοντες στον διαγωνισμό, επιστήμονες, δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων, θα παρουσιάσουν πρωτότυπα επιστημονικά πειράματα από τα πεδία των θετικών επιστημών στο ευρύ κοινό και ειδικότερα σε νέους και παιδιά. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έχουν προβλεφθεί συγκεκριμένες κατασκευές (τραπέζια, εξοπλισμός, κ.λπ.) και εγκαταστάσεις, προκειμένου να δοθούν στους συμμετέχοντες τα απαραίτητα μέσα για την εκτέλεση του προτεινόμενου πειράματος. Ωστόσο, κάθε συμμετοχή θα θεωρείται πλήρης εφόσον καλύπτει τα βήματα και τα υλικά για την εκτέλεση του πειράματος. Πέραν των σχετικών με τα πειράματα αιθουσών, έχουν προβλεφθεί χώροι για συγκεκριμένες δραστηριότητες που θα συνδυάζονται με τον βασικό άξονα του διαγωνισμού.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το ευρύ κοινό, ενώ θα προσκληθούν προσωπικότητες από τον επιστημονικό χώρο και τα ΜΜΕ. Παράλληλα, θα διοργανωθούν εργαστήρια και συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για περιορισμένο αριθμό επισκεπτών, όπου θα τεθούν θέματα σχετικά με τις σύγχρονες τάσεις της επιστήμης και της διδασκαλίας της.

Όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος στο διαγωνισμό, καλούνται να προτείνουν μια πρωτότυπη ιδέα παρουσίασης ενός επιστημονικού πειράματος, από τα ακόλουθα πεδία: φυσική, χημεία, μαθηματικά, μηχανική, βιολογία, γεωλογία, περιβάλλον, φυτολογία, νέες τεχνολογίες και πληροφορική. Τα προτεινόμενα πειράματα θα πρέπει να χρησιμοποιούν απλά μέσα και καθημερινά αντικείμενα -δυνατό να παρουσιαστούν έξω από το εργαστήριο. Εκτός από την παρουσίαση του πειράματός τους, οι διαγωνιζόμενοι θα συνομιλούν με το κοινό και θα απαντούν σε ενδεχόμενες ερωτήσεις που θα τεθούν, κυρίως, από τα παιδιά.

Οι νικητές θα αναδειχθούν μετά από δύο στάδια επιλογής και αξιολόγησης, από την ειδική επιτροπή που θα συνέλθει για τον σκοπό αυτό απαρτιζόμενη από επιστήμονες, καθηγητές, παιδαγωγούς, δημοσιογράφους και γονείς. Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι η επιστημονική αξιοπιστία και η μεταδοτικότητα, η πρωτοτυπία και η δημιουργικότητα.

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν τις προτάσεις τους μέχρι τις 9 Ιανουαρίου 2009. Οι όροι του διαγωνισμού και η αίτηση συμμετοχής είναι διαθέσιμα στον δικτυακό τόπο του CAID.

Μάθετε Περισσότερα