Οι νανοτεχνολογίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

09.10.2008

Έκθεση για τις νανοτεχνολογίες διοργανώνει το Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα της ΓΓΕΤ και σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Γαλλίας, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Ίδρυμα Ευγενίδου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Megaron Plus. Σχεδιασμένη σαν ένας ζωντανός μηχανισμός, η έκθεση αναπτύσσεται παράλληλα με τη συμμετοχή του επισκέπτη, ενσωματώνοντας τα τελευταία ερευνητικά επιτεύγματα. Η έκθεση λειτουργεί από 1 Οκτωβρίου έως και 16 Νοεμβρίου 2008, καθημερινά 10πμ - 6μμ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Χρησιμοποιώντας κατάλληλο φωτισμό, αντικείμενα, πειράματα, ταινίες και διαδραστικά προγράμματα, έχει ως βασικό σκοπό να εξηγήσει στον επισκέπτη τι είναι οι νανοτεχνολογίες, να τον κάνει να συνειδητοποιήσει τις επιστημονικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις τους και να ξεκινήσει τη συζήτηση για το θέμα δίνοντας φωνή σε όλους.

Η έκθεση, που απευθύνεται σε παιδιά από 10 χρονών και πάνω αλλά και στο ευρύ κοινό, αποτελείται από 4 ενότητες:

  • 'Εισβάλλοντας στον νανόκοσμο: αλλαγές κλίμακας, αλλαγές νόμων της φυσικής'
  • 'Προσεγγίζοντας το θέμα: άτομα, δυνατότητες παραγωγής, όρια και προοπτικές έρευνας'
  • 'Βρίσκονται ήδη ανάμεσά μας: χαρακτηριστικά των σωματιδίων της νανοκλίμακας που οδηγούν σε εφαρμογές μακροκλίμακας, παρουσίαση πιθανών εφαρμογών, αγορές, επαγγέλματα, εταιρείες'
  • 'Το μέλλον μας χρειάζεται; Ενδεχόμενοι κίνδυνοι, ο διάλογος επιστήμης-κοινωνίας

H έκθεση διοργανώνεται με την ευκαιρία της Γαλλικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί συμπαραγωγή του Κέντρου Επιστημονικού, Τεχνικού & Βιομηχανικού Πολιτισμού (CCSTI) της Γκρενόμπλ, του Κέντρου Επιστημών & Βιομηχανίας, La Villette, Παρίσι και του Κέντρου Επιστημονικού, Τεχνικού & Βιομηχανικού Πολιτισμού του Μπορντώ, Aquitaine.

Για ομαδικές επισκέψεις σχολείων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλ: 210 7282733, στο fax: 210 7228558 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση exhibitions@megaron.gr.

Μάθετε Περισσότερα