To Eθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης στο Athens Digital Week

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης συμμετέχει στο φεστιβάλ ψηφιακών τεχνολογιών Athens Digital Week, που διοργανώνεται από τις 13 έως τις 19 Οκτωβρίου, με τρεις παρουσιάσεις που αφορούν το ψηφιακό περιεχόμενο και τις ευρυζωνικές υπηρεσίες στην Κοινωνία της Γνώσης. Η εκδήλωση του ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του Talk Zone του προγράμματος, την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου (10.00-11.30) στη Τεχνόπολις στο Γκάζι.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της ενότητας 'Πλούσιο περιεχόμενο και υπερυψηλές ταχύτητες στη υπηρεσία της έρευνας και της ανάπτυξης' εκπρόσωποι του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης θα μιλήσουν για:

  • Το Wi-Fi HotSpot στο Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών: Χώρος συνάντησης και εργασίας για επιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές και μαθητές
  • Ψηφιακό περιεχόμενο και υπηρεσίες για τους πολίτες της Αθήνας
  • Ανοικτή πρόσβαση στην επιστημονική γνώση: Υποδομές για επιστήμονες/ερευνητές με βάση ανοικτό λογισμικό.

Βασικός άξονας των θεμάτων που θα παρουσιαστούν είναι η παροχή προηγμένων υπηρεσιών πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο και ειδικότερα στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΚΤ, καθώς και δωρεάν ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο Διαδίκτυο στον χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Ειδικότερα η ενότητα του Talk Zone στην Τεχνόπολις, θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να ενημερωθούν, να προβληματισθούν και να συζητήσουν με ειδήμονες του χώρου ή ανεξάρτητες ομάδες πάνω σε θέματα που αφορούν το Διαδίκτυο και την ασφάλεια, τη δράση και το μέλλον των ψηφιακών κοινοτήτων όπως το Facebook, τις βιώσιμες λύσεις που προσφέρει η τεχνολογία, το ψηφιακό επιστημονικό περιέχομενο και τα ασύρματα ευρυζωνικά δίκτυα, την ηθική διάσταση του ελεύθερου λογισμικού, τα νέα όρια των γραφιστικών τεχνών, την ψηφιακή Ελλάδα αλλά και να ταξιδέψουν με τη φαντασία τους στα αστέρια και το Διάστημα.

Το Athens Digital Week, που διοργανώνεται από το Δήμο Αθηναίων, φιλοδοξεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς στους τομείς των νέων τεχνολογιών, ευρεσιτεχνίας, ψυχαγωγίας, δημιουργίας και ψηφιακού πολιτισμού. Για πρώτη φορά, η Τεχνόπολις στο Γκάζι θα μεταμορφωθεί από την Πέμπτη 16 έως τη Κυριακή 19 Οκτωβρίου σε μία ανεπανάληπτη διαδραστική εμπειρία για μικρούς και μεγάλους, με ελεύθερη είσοδο, προσφέροντας ψυχαγωγία και γνώσεις γύρω από τα εξαιρετικά επιτεύγματα και τις δυνατότητες της ηλεκτρονικής εποχής. Παράλληλα, από τις 13 ως τις 19 Οκτωβρίου, η Πλατεία Συντάγματος θα είναι το σημείο αναφοράς του Athens Digital Week με ειδικά happenings και διαδραστικές παρουσιάσεις για όλους τους κατοίκους και επισκέπτες της Αθήνας με σκοπό την εξοικείωση με την τεχνολογία και την ενημέρωση για την ψηφιακή Ελλάδα.

Η θεματολογία του Athens Digital Week θα καλύψει οκτώ διαφορετικούς τομείς του ψηφιακού κόσμου:

  • Gaming ((ηλεκτρονικά παιχνίδια και παιχνίδια online)
  • Telecom (τηλεπικοινωνίες, δίκτυα και κινητή τηλεφωνία)
  • Visual art (εφαρμοσμένες ψηφιακές τέχνες)
  • Digital music (μουσική, δημιουργία και εκτέλεση μέσω ψηφιακής τεχνολογίας)
  • Open source (ανοικτό λογισμικό)
  • Robotics (εφαρμογές ρομποτικής)
  • Modding (τροποποίηση, δημιουργία και διακόσμηση ηλεκτρονικών υπολογιστών και άλλων gadgets με ειδικά υλικά)
  • Space (Διάστημα).

Το Αthens Digital Week τελεί υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, ενώ υποστηρίζεται από την ακαδημαϊκή κοινότητα και πολλούς ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς, μεταξύ των οποίων το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, το Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας Θεσσαλίας, κ.ά.

Μάθετε Περισσότερα