Οι νέες δράσεις της Ψηφιακής Στρατηγικής στο 10ο Greek ICT Forum

Οι εφαρμογές της πληροφορικής και των ψηφιακών επικοινωνιών στη Δημόσια Διοίκηση, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επιχειρήσεις, και οι νέες δράσεις του ΕΠΣΑ 2007-2013 παρουσιάστηκαν στο 10ο Συνέδριο Greek ICT Forum που διοργανώθηκε στην Αθήνα (30 Σεπτεμβρίου - 1 Οκτωβρίου). Θεματικός άξονας του φετινού ICT Forum, που τελεί υπό τη θεσμική αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και της Ειδικής Γραμματείας Ψηφιακού Σχεδιασμού, ήταν 'Από τις Υποδομές στις Ψηφιακές Υπηρεσίες. Από το Γ' ΚΠΣ στο ΕΣΠΑ'.

Κατά την έναρξη των εργασιών του Forum ο Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού Καθηγητής ΕΜΠ κ. Βασίλης Ασημακόπουλος παρουσίασε την Ψηφιακη Στρατηγική για τα επόμενα χρόνια και τις πρώτες παρεμβάσεις για περισσότερη ψηφιακή γνώση, ψηφιακή προστασία περιβάλλοντος, ψηφιακό καταναλωτή, ενίσχυση εργασίας και ψηφιακή ασφάλεια.

Ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Αλογοσκούφης, παρουσίασε στην ομιλία του την πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια για τη διάδοση των ψηφιακών τεχνολογιών στην Ελλάδα και την ανάπτυξη της ευρυζωνικότητας, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι το 2007 η Ελλάδα κατετάγη έκτη παγκοσμίως και πρώτη μεταξύ των χωρών της ΕΕ στον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της ευρυζωνικότητας. Παρουσίασε τους στόχους της Ψηφιακής Στρατηγικής, ενώ αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες δράσεις που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιό της. Τέλος, παρουσίασε το πρόγραμμα ' 'Ψηφιακή Σύγκλιση', συνολικού προϋπολογισμού 2 δισ. ευρώ που υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Αναφέρθηκε δε στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα: περισσότεροι από 27.000 φοιτητές και σπουδαστές έχουν αποκτήσει προσωπικό φορητό υπολογιστή, 60.000 φοιτητές επιδοτήθηκαν μέχρι και με 600 ευρώ για να αποκτήσουν γνώσεις χρήσης νέων τεχνολογιών, περισσότερες από 65.000 επιχειρήσεις έχουν εγκαταστήσει τεχνολογίες πληροφορικής και Internet, περισσότερα από 500 portals ψηφιακών υπηρεσιών σε OTA όλης της Ελλάδας ανοίγουν σύντομα τις ψηφιακές τους πύλες για να εξυπηρετήσουν τους πολίτες, ενώ 17.500 αιρετοί εκπρόσωποι των ΟΤΑ εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες,

Στο πλαίσιο του 10ου ICT Forum απονεμήθηκαν και τα 'Αριστεία γα την Ψηφιακή Ελλάδα' (Greek ICT Awards) στους νέους Έλληνες 'ολυμπιονίκες Πληροφορικής', σε επιχειρηματίες, εταιρείες και φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν ξεχωρίσει, προσφέροντας σημαντικές υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία και οικονομία. Βραβεύθηκαν τα μέλη της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής Ελπίδων και της Εθνικής Ομάδας Πληροφορικής, καθώς και οι καθηγητές που προετοίμασαν τα μέλη της εθνικής ομάδας πληροφορικής.

Με το βραβείο Greek ICT Award τιμήθηκαν το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (EKT) για την καινοτομική του δραστηριότητα στους τομείς της τεχνολογίας και του ψηφιακού περιεχομένου και οι εταιρείες 'Mellon Technologies' και 'Wind'. Το βραβείο Greek ICT Managers of the Year 2008 έλαβαν οι Ευαγγελία Βασιλείου (γενική διευθύντρια Διοικητικής Οργάνωσης και Διαδικασιών του υπουργείου Εσωτερικών), Παναγιώτης Κρομμύδας (διευθυντής Οργάνωσης και Λειτουργίας των ΚΕΠ) και Νικόλαος-Σωκράτης Λαμπρούκος (αν. διευθύνων σύμβουλος της Intracom IT Services).

Τέλος, οι διοργανωτές του Forum ανακοίνωσαν την ένταξη της διακριτής θεματικής ενότητας 'Ξεχωριστοί Ελληνες', η οποία θα φιλοξενείται πλέον στο Greek ICT Forum, με σκοπό να αναδείξει τις προσωπικότητες του χώρου των Θετικών Επιστημών, της Ψηφιακής και Υψηλής Τεχνολογίας που διακρίνονται διεθνώς και προβαλλουν το όνομα της Ελλάδας. Οι πρώτοι 'Ξεχωριστοί Ελληνες', οι οποίοι μίλησαν σε ανοικτή εκδήλωση του φετινού Forum, ήταν ο Ακαδημαϊκός, Καθηγητής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος του Αστεροσκοπείου Αθηνών κ. Χρήστος Ζερεφός και ο Διευθυντής του Ευγενιδείου Πλανηταρίου κ. Διονύσης Σιμόπουλος.

Oι παρουσιάσεις των ομιλητών του 10ου Greek ICT Forum θα διατίθενται σύντομα online στον δικτυακό τόπο της εκδήλωσης.