Μέδουσα: ένα ψηφιακό παράθυρο στο πολιτιστικό απόθεμα της Ημαθίας

Μια νέα ψηφιακή συλλογή προστέθηκε πρόσφατα στο όλο και πλουσιότερο ελληνικό πολιτιστικό απόθεμα που διατίθεται ελεύθερα στους χρήστες του Διαδικτύου. Πρόκειται για τη συλλογή της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας που μπορεί να βρει κανείς πλέον, μαζί με τις συλλογές της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) Βέροιας και του Λυκείου Ελληνίδων της πόλης, στο ψηφιακό αποθετήριο Μέδουσα (http://medusa.libver.gr). Η ψηφιοποίηση της συλλογής της βιβλιοθήκης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου 'Ψηφιοποίηση Υλικού Δημόσιων Βιβλιοθηκών' του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Κοινωνία της Πληροφορίας'. Το ψηφιακό αποθετήριο της Βιβλιοθήκης υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου EdLocal.

Η 'Μέδουσα', η οποία εμπλουτίζεται διαρκώς, περιλαμβάνει ψηφιοποιημένα βιβλία, τοπικές εφημερίδες και περιοδικά του 20ού αιώνα, σημαντικά χειρόγραφα από το 1050 έως το 1800 μ.Χ., 7 χάρτες του 18ου-19ου αι. και περίπου 120 παλιές καρτ-ποστάλ των αρχών του 20ου αιώνα. Περιλαμβάνει, επίσης, χειρόγραφα και παλαίτυπα, χαλκογραφίες, εικόνες και φωτογραφίες λειτουργικών σκευών από τη συλλογή της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου (Σκήτη) της Βέροιας. Διάφορα αντικείμενα του παραρτήματος Βέροιας του Λυκείου Ελληνίδων, από ταμπακέρες ως τσεβρέδες και στολές, παρουσιάζονται με φωτογραφίες και χρονολογία πιθανής κατασκευής τους, δίνοντας πλούσιο υλικό σε λαογράφους, ανθρωπολόγους αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει μια εικόνα της ζωής στη Βέροια και τα γύρω χωριά.

Οσον αφορά την ονομασία της συλλογής, σημειώνεται ότι η Κεφαλή Μέδουσας είναι μια υπερμεγέθης κεφαλή που ήταν προσαρμοσμένη στη Βόρεια πύλη των τειχών της Βέροιας. Ο προορισμός της ήταν αποτρεπτικός, δηλαδή να αποθαρρύνει τους εχθρούς της πόλης. Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αιώνα π.Χ. Σήμερα η κεφαλή βρίσκεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Βέροιας

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας λειτουργεί και ως συσσωρευτής μεταδεδομένων από επιλεγμένα αποθετήρια και διαθέτει το ψηφιακό υλικό στην ευρωπαϊκή πύλη πολιτισμού Europeana, ως εθνικό σημείο επαφής του έργου EuropeanaLocal (EDLocal). Το EdLocal είναι ένα Δίκτυο Ορθής Πρακτικής, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία τον Ιούνιο του 2008 προκειμένου να βελτιώσει τη διαλειτουργικότητα του ψηφιακού υλικού των περιφερειακών και τοπικών οργανισμών και να το κάνει διαθέσιμο μέσω της Europeana.

Στο πλαίσιο του EdLocal, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας παρέχει βοήθεια κατά τη διαδικασία προετοιμασίας του ψηφιακού περιεχομένου τοπικών φορέων για την Europeana. Προσκαλεί, λοιπόν, όλα τα ιδρύματα, φορείς, συλλόγους του Νομού Ημαθίας, αλλά και μεμονωμένους ιδιώτες που έχουν στη διάθεσή τους υλικό πολιτιστικού περιεχομένου και θέλουν να το αναδείξουν, να έρθουν σε επικοινωνία μαζί της για την ψηφιοποίηση και ένταξη του υλικού αυτού στο αποθετήριο της (πληροφορίες: κ. Αντώνης Γκαλίτσιος, τηλ. 2331024494, email: info@libver.gr ).

Aξίζει να σημειωθεί ότι η σημαντική δουλειά που γίνεται στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη της Βέροιας επιβραβεύτηκε πρόσφατα με μια παγκόσμια διάκριση για τη δημιουργική χρήση των υπηρεσιών πληροφόρησης και τεχνολογίας για την ικανοποίηση των οικονομικών, εκπαιδευτικών και πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής. Συγκεκριμένα η Βιβλιοθήκη απέσπασε το βραβείο 'Πρόσβαση στη Μάθηση 2010' του Ιδρύματος Bill & Melinda Gates, συνοδευόμενο από χρηματική χορηγία 1.000.000 δολαρίων, σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.