Μεταποίηση στις νέες συνθήκες: Νέο πρόγραμμα, 200 εκατ. ευρώ, για ενίσχυση επιχειρήσεων

Στις 29 Ιουλίου ξεκίνησε η υποβολή προτάσεων για το πρόγραμμα 'Μεταποίηση στις νέες συνθήκες', τη νέα δράση του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ. Το πρόγραμμα, συνολικής χρηματοδότησης 200 εκατομμυρίων ευρώ (δημόσια δαπάνη), είναι στοχευμένο στις επιχειρήσεις μεταποίησης και είναι συμπληρωματικό των δράσεων που θα στηρίξει από το 2011 ο αναπτυξιακός νόμος.

Η δράση αποσκοπεί στον μετασχηματισμό της μεταποιητικής παραγωγικής βάσης της Ελληνικής Οικονομίας προς νέα ή διαφοροποιημένα προϊόντα και μεταποιητικές υπηρεσίες, καθώς και στην ενίσχυση της εξωστρεφούς επιχειρηματικότητας, ως βασικής επιλογής για την παραγωγική αναβάθμιση της χώρας προς αγαθά και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας, με ποιότητα, περιβαλλοντική ευαισθησία, και ενσωμάτωση γνώσης και καινοτομίας. Προς αυτό τον στόχο επιδιώκεται, μέσω της χρηματοδοτικής ενίσχυσης, η αναβάθμιση του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων (ΜΜΕ) και η δημιουργία νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα 'Μεταποίηση στις νέες συνθήκες' απευθύνεται σε υφιστάμενες καθώς και νέες και υπό σύσταση (start-up) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο, στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές, ή επιχειρήσεις άλλων τομέων που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους τομείς της μεταποίησης.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται με το συνολικό ποσό των 200.000.000 ευρώ (δημόσια δαπάνη) το οποίο κατανέμεται σε 140.000.000 ευρώ για τις υφισταμένες επιχειρήσεις και 60.000.000 ευρώ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Ο προϋπολογισμός του κάθε έργου θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 50.000 και 400.000 ευρώ (περιλαμβανομένου του ΦΠΑ). Το ποσοστό δημόσιας χρηματοδότησης καθορίζεται από τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και κυμαίνεται μεταξύ 35-45%, ενώ η ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του προϋπολογισμού.

Για πιο αναλυτικές πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμβουλευθούν τον οδηγό του προγράμματος (http://epan2.antagonistikotita.gr/greek/prokResultsFull.asp?id=124) ή να επικοινωνήσουν με τον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΦΕΠΑΕ, www.efepae.gr, τηλ. 210 6985210) και το γραφείο πληροφόρησης της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του ΕΠ 'Ανταγωνιστικότητα-Επιχειρηματικότητα' (ΕΥΔ ΕΠΑΕ, τηλ. 8011136300).