Ενδιαφέρον αλλά και ανησυχία των Ευρωπαίων για την επιστήμη

Το 79% των Ευρωπαίων ενδιαφέρονται για τις επιστημονικές και τεχνολογικές ανακαλύψεις, έναντι 65% για τον αθλητισμό, ενώ παράλληλα μεγάλο ποσοστό εκφράζει ανησυχίες για τους κινδύνους που ενέχουν οι νέες τεχνολογίες και την ισχύ που αποκτούν οι επιστήμονες μέσω της γνώσης. Αυτά είναι, μεταξύ άλλων, κάποια από τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης της σειράς Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Όσον αφορά τους Έλληνες, το 86% ενδιαφέρεται για τις επιστήμες, ενώ το 39% δηλώνει πως δεν έχει επαρκή ενημέρωση για τις επιστημονικές εξελίξεις (38% το αντίστοιχο ποσοστό για όλη την ΕΕ).

Η ειδική αυτή δημοσκόπηση της σειράς Ευρωβαρόμετρο διενεργήθηκε μέσω προσωπικών συνεντεύξεων (31.243 άτομα) σε 32 ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό να αξιολογηθεί η γενική στάση των Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, το 70% των Ευρωπαίων πιστεύει ότι η έρευνα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) θα γίνει πιο σημαντική στο μέλλον, το 50% πιστεύει ότι οι επιστήμονες θα πρέπει να ασχοληθούν περισσότερο με την προβολή του έργου τους, και το 66% ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να καταβάλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των νέων στα επιστημονικά θέματα. Το 75% των ερωτηθέντων συμμερίζεται την άποψη ή τείνει να συμμερίζεται την άποψη ότι χάρις στην επιστήμη και στην τεχνολογία θα υπάρξουν περισσότερες ευκαιρίες για τις μελλοντικές γενιές.

Σε επίπεδο ΕΕ, το 61% των πολιτών θεωρεί ότι είναι καλά ή αρκετά καλά ενημερωμένο για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το 74% των Ευρωπαίων πολιτών πιστεύει ότι η συνεργατική έρευνα που εκτείνεται στο σύνολο της Ευρώπης και χρηματοδοτείται από την ΕΕ θα αποκτά συνεχώς μεγαλύτερη βαρύτητα. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών συναντά ευρεία αποδοχή (βρίσκει σύμφωνο το 72% σε όλη την ΕΕ). Επίσης, οι Ευρωπαίοι κρίνουν θετικά την επίδραση που έχει στους νέους η ενασχόληση με τις επιστήμες, αλλά θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις δεν δραστηριοποιούνται αρκετά ώστε να τονώσουν το ενδιαφέρον του ευρύτερου κοινού. Η ενίσχυση των προσπαθειών των κυβερνήσεων για την προσέλκυση των γυναικών στην επιστημονική δραστηριότητα θεωρείται απαραίτητη και πιστεύεται ότι θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Στη χώρα μας, το 37% των Ελλήνων δηλώνουν πως ενδιαφέρονται πολύ (και το 49% αρκετά) για τις επιστημονικές ανακαλύψεις και τις τεχνολογικές εξελίξεις. Το 53% πιστεύουν πως οι αποφάσεις στους τομείς αυτούς πρέπει να λαμβάνονται από επιστήμονες, μηχανικούς και πολιτικούς, με το κοινό να ενημερώνεται σχετικά, και μόνο το 23% υποστηρίζει πως στη διαδικασία λήψης αποφάσεων πρέπει να λαμβάνεται υπόψη και η κοινή γνώμη. Επίσης, το 64% πιστεύει πως οι επιστήμονες δεν είναι πάντα αξιόπιστοι σε αμφιλεγόμενα ζητήματα, καθώς εξαρτώνται ολοένα και περισσότερο από τη χρηματοδότηση της βιομηχανίας.

Οι απόψεις των Ελλήνων σχετικά με το ρόλο της επιστήμης στην καθημερινή ζωή διίστανται: 45% των πολιτών υποστηρίζει πως, στην καθημερινότητα, δεν είναι σημαντικό να γνωρίζεις επιστημονικά θέματα, ενώ το 36% πιστεύει το αντίθετο. Παρομοίως, το 35% υποστηρίζει πως η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, ενώ το 39% έχει αντίθετη άποψη. Η πλειοψηφία των Ελλήνων, το 67% των ερωτηθέντων, πιστεύει πως οι επιστήμονες μπορούν να γίνουν επικίνδυνοι λόγω της γνώσης τους (53% το αντίστοιχο ποσοστό σε όλη την ΕΕ).

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της επιστήμης, το 35% των Ελλήνων υποστηρίζει πως οι επενδύσεις της ΕΕ για την επιστήμη είναι ανεπαρκείς, με το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη των 27 να κυμαίνεται στο 31%. Το 83% των Ελλήνων (72% στην ΕΕ) πιστεύει επίσης πως οι κυβερνήσεις διαφορετικών κρατών μελών πρέπει να συνεργαστούν σε από κοινού προγράμματα.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο: http://ec.europa.eu/public_opinion/index_en.htm

Μάθετε Περισσότερα