Δημιουργικές πρωτοβουλίες στα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία 2010

Οι φετινοί νικητές του διαγωνισμού Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία για την αναγνώριση της αριστείας στην προώθηση της περιφερειακής επιχειρηματικότητας ανακοινώθηκαν πρόσφατα σε ειδική τελετή στη Μαδρίτη. Ανάμεσα στους 12 φιναλίστ του διαγωνισμού βρέθηκε και μια ελληνική συμμετοχή, αυτή του Δήμου Ιητών για το έργο 'Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας', η οποία όμως δεν απέσπασε κάποιο από τα βραβεία.

Με το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής τιμήθηκε η γαλλική πρωτοβουλία 'Entrepreneurs' Residencies' (www.auvergnelife.tv), ως η πιο πρωτότυπη και δημιουργική πρωτοβουλία ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη. Πρόκειται για μια υπηρεσία του Οργανισμού Περιφερειακής Ανάπτυξης της γαλλικής περιφέρειας Auvergne για την πρακτική καθοδήγηση και την οικονομική στήριξη των ξένων επιχειρηματιών και επενδυτών που επιθυμούν να εγκατασταθούν και να μείνουν στην περιοχή. Από το 2007 που λειτουργεί, βοήθησε περίπου 600 νέους κατοίκους να εγκατασταθούν στην περιοχή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία 211 νέων επιχειρήσεων.

Στην κατηγορία Προώθηση Επιχειρηματικότητας διακρίθηκε το αυστριακό έργο 'Πώς να 'ξεκλειδώσετε' την επιχειρηματική ικανότητα των νέων καλλιτεχνών' του Πανεπιστημίου Johannes Keppler (www.iug.jku.at) της πόλης Linz. Το Ινστιτούτο για Επιχειρηματικότητα, Δημιουργία και Ανάπτυξη του πανεπιστημίου ξεκίνησε το 2005 μια σειρά μαθημάτων με τίτλο 'Αυτό-απασχόληση στη βιομηχανία της δημιουργικότητας', προαιρετική για όλους τους μαθητές καλών τεχνών. Μέχρι τώρα, περισσότεροι από 300 μαθητές έχουν παρακολουθήσει το μάθημα που, όπως σημειώνεται, τρέχει με χαμηλό προϋπολογισμό, δεδομένου ότι στηρίζεται κυρίως σε εξωτερικούς ειδικούς συνεργάτες.

Το βραβείο της κατηγορίας Επένδυση στις Δεξιότητες κέρδισε η 'Fοretagsamt Halland' (www.foretagsamt.se), μια πρωτοβουλία της σουηδικής περιφέρειας Halland που ενσταλάζει την επιχειρηματικότητα στα παιδιά και τους νέους ανθρώπους, μέσω της εκπαίδευσης. Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά: ενώ το 2004 μόνο το 26% των νέων της περιοχής ήθελε να γίνει επιχειρηματίας, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 44% το 2008.

Στην κατηγορία Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος, στην οποία συμμετείχε και το έργο του Δήμου Ιητών, το βραβείο απέσπασε η πρωτοβουλία 'Δύο σε ένα: βοηθώντας νέες επιχειρήσεις και αποτρέποντας το κλείσιμό τους' της εταιρίας DATA Poslovne Soritve (www.data.si) από τη Σλοβενία, που από το 2007 προσφέρει δωρεάν υποστήριξη σε επιχειρηματίες, κατά τα πρώτα στάδια της δραστηριότητάς τους. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να δημιουργηθεί καλύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον για τις νέες εταιρίες και να μειωθεί το ποσοστό αποτυχίας. Μέσα σε έναν μόλις χρόνο, το ποσοστό κλεισίματος των επιχειρήσεων που συμμετείχαν μειώθηκε περισσότερο από 50%.

Στην κατηγορία Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης διακρίθηκε η Euregional Start-up Initiative (www.egi-online.eu, EGI), για την οποία ένωσαν τις δυνάμεις τους το γερμανικό Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών Niederrhein και η ολλανδική κοινοπραξία Teamvenlo. Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η προώθηση των διασυνοριακών δραστηριοτήτων των νέων επιχειρήσεων στην περιοχή του βόρειου Ρήνου, μέσω σεμιναρίων που επιτρέπουν στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τις πολιτισμικές διαφορές και τις διαφοροποιήσεις του νομικού και φορολογικού πλαισίου των δυο χωρών. Η πρωτοβουλία είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 64 νέων επιχειρήσεων διεθνούς προσανατολισμού.

Το Βραβείο Υπεύθυνης και Συνολικής Επιχειρηματικότητας, τέλος, απέσπασε μια πολωνική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος της ανεργίας και της στέγασης. Το Γραφείο Απασχόλησης της Nysa (www.pup.nysa.pl) και ο Δήμος Paczkow ξεκίνησαν από κοινού μια δράση για την εκπαίδευση στον τομέα των κατασκευών 176 ανέργων, επιτρέποντάς τους να οικοδομήσουν ένα πραγματικό κτίριο (ένα μπλοκ διώροφων κατοικιών με 12 διαμερίσματα). Με τον τρόπο αυτό, παρείχαν παράλληλα κοινωνική στέγαση με χαμηλό κόστος, ενώ η απλότητα της πρωτοβουλίας, την καθιστά δυνατή να χρησιμοποιηθεί σχεδόν οπουδήποτε.

Ειδική αναφορά της Κριτικής Επιτροπής απέσπασε η πρωτοβουλία 'Ώρα για Δεοντολογία' (www.zeitfuerethik.de) του Γραφείου Οικονομικών Υποθέσεων της Νυρεμβέργης και μιας ομάδας επιχειρηματιών. Η δράση βασίζεται σε ένα ισχυρό δίκτυο εθελοντών εμπειρογνωμόνων που παρέχουν στους τοπικούς επιχειρηματίες καθοδήγηση και συμβουλές σχετικά με την επιχειρηματική δεοντολογία.

Οσον αφορά το έργο του Δήμου Ιητών 'Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας' που ήταν φιναλίστ στην κατηγορία 'Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος', αυτό αφορούσε το τυροκομείο το οποίο δημιουργήθηκε από τις τοπικές αρχές της Ίου το 2007, προκειμένου να αναζωογονηθεί η πλούσια παράδοση τυροκομίας του νησιού και να αυξηθεί το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών του. Το τυροκομείο, πλήρως ανταποκρινόμενο στις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, παράγει πέντε είδη τυριών και η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 55 τόνους. Δημιούργησε θέσεις εργασίας για τέσσερις μόνιμους κατοίκους της Ίου και κράτησε στο νησί 40 οικογένειες κτηνοτρόφων και τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους.

Τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Γενική Διεύθυνση Επιχειρήσεων και Βιομηχανίας) το 2006 για να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν την αριστεία δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις που αριστεύουν σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Κάθε χρόνο, περισσότερες από 300 πρωτοβουλίες σε κάθε συμμετέχουσα χώρα (τα κράτη μέλη της ΕΕ και Νορβηγία) διαγωνίζονται στους εθνικούς γύρους του διαγωνισμού.