Online έρευνα για τη χρήση γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών

Έρευνα με στόχο την καταγραφή των πρακτικών που ακολουθούν οι ερευνητές των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών σε σχέση με τη χρήση και κατασκευή ψηφιακού υλικού, καθώς και την εξοικείωσή τους με τους Γλωσσικούς Πόρους και τη Γλωσσική Τεχνολογία, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου CLARIN-EL PREP. Για την ολοκλήρωση της έρευνας καλούνται οι ερευνητές των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών να συμμετάσχουν, συμπληρώνοντας το ερωτηματολόγιο διαδικτυακά στη διεύθυνση http://www.clarin.gr/survey-ltruse. Επίσης, ημερίδα για την παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Το έργο CLARIN (Common Language Resources and Technologies) είναι μία πανευρωπαϊκής εμβέλειας προσπάθεια να συγκεντρωθούν, να συντονιστούν και, τελικά, να διατεθούν στην ερευνητική κοινότητα γλωσσικοί πόροι (κείμενα, πολυμεσικά δεδομένα, λεξικά κ.λπ.) σε όλες τις γλώσσες, μέσω μιας διαδικτυακής Ερευνητικής Υποδομής που θα περιλαμβάνει και τα σχετικά γλωσσικά εργαλεία (μορφολογικούς / συντακτικούς αναλυτές, εργαλεία επισημείωσης, στατιστικά εργαλεία κ.λπ.). Απώτερος στόχος του έργου είναι να παράσχει στους επιστήμονες, κυρίως των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, ένα ολοκληρωμένο φιλικό περιβάλλον εργασίας, προωθώντας την έρευνα και την εκπαίδευση σε ένα πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό περιβάλλον όπως η Ευρώπη.

Ειδικότερα, η Ερευνητική Υποδομή CLARIN θα προσφέρει: ολοκληρωμένες υπηρεσίες σχετικές με γλωσσικούς πόρους & τεχνολογίες στον χώρο των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, εργαλεία και πόρους που θα λειτουργούν ανεξαρτήτως γλώσσας και τομέα, προωθώντας τη διατήρηση και ενίσχυση της πολύγλωσσης και πολυπολιτισμικής ευρωπαϊκής κληρονομιάς, προγράμματα εκπαίδευσης, βελτίωση και επέκταση διαδικτυακών συνεργασιών με τη δημιουργία εικονικών ομάδων εργασίας από ποικίλους επιστημονικούς τομείς, ανάπτυξη ή βελτίωση των προτύπων που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των γλωσσικών πόρων και μόνιμη και σταθερή υποδομή, στην οποία θα μπορούν να βασίζονται οι ερευνητές τις επόμενες δεκαετίες.

Οργανωτικά, το CLARIN έχει τη μορφή ενός ανοικτού πανευρωπαϊκού δικτύου ερευνητικών κέντρων, στο οποίο συμμετέχουν φορείς με ενεργό δράση στον χώρο των γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών (ΓΠΤ). Συγκεκριμένα, ο πυρήνας του δικτύου CLARIN απαρτίζεται από ευρωπαϊκούς φορείς με αποδεδειγμένα έντονη αναπτυξιακή δραστηριότητα στον συγκεκριμένο χώρο, οι οποίοι έχουν δεσμευτεί για τους σκοπούς του έργου και έχουν εξασφαλίσει υποστήριξη από τα εθνικά όργανα. Σήμερα, το δίκτυο αριθμεί 179 οργανισμούς μέλη και 199 μονάδες εργασίας από 33 χώρες.

Το έργο βρίσκεται σε προπαρασκευαστική φάση, όπου καταρτίζονται οι προδιαγραφές οργάνωσης και λειτουργίας της υποδομής, ενώ παράλληλα δημιουργούνται τα εθνικά δίκτυα που θα αναλάβουν την πραγμάτωση των σκοπών του έργου σε εθνικό επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, το έργο CLARIN-EL PREP προετοιμάζει το έδαφος για το ελληνικό σκέλος της πρωτοβουλίας CLARIN, αναλαμβάνοντας, σε πρώτο στάδιο, τη χαρτογράφηση του ελληνικού χώρου σε ότι αφορά την ύπαρξη γλωσσικών πόρων και τεχνολογιών, καθώς και την οργάνωση και τον συντονισμό ενός δικτύου στην υπηρεσία της ερευνητικής κοινότητας στην Ελλάδα. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της χαρτογράφησης, τα αποτελέσματα της έρευνας θα αναρτηθούν στον δικτυακό τόπο του έργου (http://www.clarin.gr) και θα παρουσιαστούν σε ειδικές ημερίδες.

Ημερίδα για την παρουσίαση του έργου CLARIN-EL PREP με τίτλο 'Η Γλωσσική Τεχνολογία στην υπηρεσία των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών' θα πραγματοποιηθεί την 1η Οκτωβρίου 2010 στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στην ημερίδα θα γίνει παρουσίαση του έργου και των δράσεων που έχουν αναληφθεί με σκοπό τη σύσταση του ελληνικού σκέλους της σχετικής Ερευνητικής Υποδομής, και θα συζητηθούν θέματα που άπτονται των απαιτήσεων που καλείται να ικανοποιήσει η Γλωσσική Τεχνολογία ως υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Επιστήμες.

Να σημειωθεί ότι τον συντονισμό και την υλοποίηση της ερευνητικής υποδομής CLARIN για την Ελλάδα έχει αναλάβει το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου/Ε.Κ. 'Αθηνά', ενώ στην κοινοπραξία του έργου CLARIN-EL PREP συμμετέχουν οι εξής φορείς: Ινστιτούτο Πληροφοριακών Συστημάτων και Προσωμοίωσης/Ε.Κ. 'Αθηνά', Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών/ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ), Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ)/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), Εργαστήριο Ψηφιακών Βιβλιοθηκών και Ηλεκτρονικής Δημοσίευσης/Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Φιλολογίας - Τομέας Γλωσσολογίας/Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών-Εργαστήριο Γλωσσολογίας/Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθύνεστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.clarin-el@ilsp.gr.