Εκπρόσωποι 53 χωρών στο 1ο Συνέδριο για τη Διεθνή Ερευνητική Συνεργασία

Περισσότεροι από 150 εκπρόσωποι ερευνητικών οργανισμών και πολιτικών φορέων από 53 χώρες συμμετείχαν στο '1ο Συνέδριο για τη Διεθνή Συνεργασία (INCO)- Supporting Research Integration' που διοργάνωσαν η Γενική Διεύθυνση Έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, στην Αθήνα στις 9-10 Ιουνίου 2010. Στο Συνέδριο υπογραμμίστηκε η αναγκαιότητα ερευνητικής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι σύγχρονες προκλήσεις, καθώς και η σημασία των επενδύσεων στην έρευνα σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η ανάδειξη της παγκόσμιας διάστασης του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ (7ο ΠΠ), η ανταλλαγή απόψεων για τη διεθνή ερευνητική συνεργασία και η δικτύωση αρμόδιων φορέων από όλο τον κόσμο. Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Δρ Λεωνίδας Καραπιπέρης, Ειδικός Σύμβουλος της Γ.Δ. Έρευνας της ΕΕ, ο οποίος τόνισε ότι το 75% της παγκόσμιας έρευνας πραγματοποιείται εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά απαραίτητη τη σύνδεση του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας με την παγκόσμια ερευνητική κοινότητα. Επίσης, υπογράμμισε ότι οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε έρευνα και τεχνολογία έχουν παραμείνει στάσιμες την ίδια στιγμή που οι χώρες της Ασίας και οι ΗΠΑ συνεχίζουν να επιδεικνύουν σημαντική ανάπτυξη στον τομέα.

Ο Δρ David Stonner, Διευθυντής του Ευρωπαϊκού γραφείου του National Science Foundation των ΗΠΑ, αναφέρθηκε στον σκεπτικισμό των Αμερικανών ερευνητών για συνεργασία με ερευνητές εκτός ΗΠΑ, παρόλο που, όπως σημείωσε, γίνεται σημαντική πρόοδος στον τομέα και υπάρχουν δράσεις που χρηματοδοτούν ακριβώς αυτήν την συνεργασία. Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν καλύτερο σχεδιασμό των ερευνητικών πολιτικών, υπογράμμισε ο Δρ Iain Gillespie, επικεφαλής του τμήματος για την Επιστήμη και την Τεχνολογία του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), τονίζοντας ότι οι επενδύσεις σε έρευνα βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και ως εκ τούτου δεν θα πρέπει να θεωρούνται περιττή δαπάνη.

Εκπρόσωποι ερευνητικών οργανισμών από την αραβική χερσόνησο, οι Δρ Samir Hamrouni, Σύμβουλος του Τεχνολογικού Ινστιτούτου του Ντουμπάι, και Kenneth Wilson, Διευθυντής του National Research Foundation των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, παρουσίασαν δυνατότητες συνεργασίας με Ευρωπαίους ερευνητές, κυρίως τους τομείς της ενέργειας, της ερημοποίησης, της διαχείρισης υδάτινων πόρων αλλά και της αντιμετώπισης συγκεκριμένων ασθενειών.

Στη διάρκεια του συνεδρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ιδρύματος Τεχνολογίας & Έρευνας (ΙΤΕ) / Δίκτυο ΠΡΑΞΗ και του China Science and Technology Exchange Center (CSTEC) για ανάληψη κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την προώθηση της επιστημονικής και τεχνολογικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Το μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Καθ. Κώστας Φωτάκης, Αντιπρόεδρος του ΙΤΕ και Διευθυντής του Δικτύου ΠΡΑΞΗ και ο κ. Chen Heping, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του CSTEC.

Σημειώνεται πως το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου INCONTACT, δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα 'Διεθνής Συνεργασία' του 7ου ΠΠ, το οποίο συντονίζει το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ. Το επόμενο συνέδριο θα οργανωθεί το 2011 στην Πραιτόρια της Νοτίου Αφρικής.