Επιτάχυνση και συγκεκριμένους στόχους ζητούν οι πολίτες για την Ψηφιακή Σύγκλιση

Την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος 'Ψηφιακή Σύγκλιση' χωρίς καμία επιπλέον καθυστέρηση και με βάση συγκεκριμένους, ουσιαστικούς και μετρήσιμους στόχους, ζήτησαν οι πολίτες που συμμετείχαν στη Δημόσια Διαβούλευση για τον επανασχεδιασμό των γενικών αρχών του Προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας από τις 23 Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες, οργανισμοί και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Τα κυριότερα σχόλια αφορούν τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη λειτουργία του Προγράμματος, τις προτεραιότητες για τη δημόσια διοίκηση και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την ενίσχυση των επιχειρήσεων, τεχνολογικές παρεμβάσεις και απαιτούμενες ευρυζωνικές και ηλεκτρονικές υποδομές. Συγκεκριμένα, τα κύρια σημεία παρατηρήσεων και οι προτάσεις της Ειδικής Γραμματείας είναι τα ακόλουθα:

Οι συμμετέχοντες τόνισαν ότι το Πρόγραμμα πρέπει να προχωρήσει χωρίς επιπρόσθετες καθυστερήσεις λόγω διορθωτικών κινήσεων ανασχεδιασμού. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού του ΥΠΟΙΑΝ δεσμεύτηκε για την άμεση προώθηση της υλοποίησης (π.χ. άμεση ένταξη έργων, νέες προσκλήσεις, κ.λπ.) ανεξάρτητα από πιθανές παράλληλες αλλαγές. Τόνισαν επίσης την ανάγκη να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι σε στοχευμένες προσκλήσεις και δράσεις, αντικαθιστώντας τις γενικόλογες και ασαφείς προκηρύξεις του παρελθόντος. Η εξέλιξη των προσκλήσεων πρέπει να παρακολουθείται με τακτικό και διαφανή τρόπο. Η Ειδική Γραμματεία θα προχωρήσει στη διατύπωση συγκεκριμένων και μετρήσιμων στόχων με δεσμεύσεις σε επίπεδο προϋπολογισμού.

Η διαβούλευση ανέδειξε την ανάγκη για έργα που ανταποκρίνονται σε πραγματικές και ουσιαστικές ανάγκες των τελικών αποδεκτών, καταγράφονται και συντονίζονται για την εξυπηρέτηση των γενικότερων στόχων του Προγράμματος. Η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού συνεργάζεται ήδη με πολιτικούς φορείς προς αυτή την κατεύθυνση. Για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση οι πολίτες πρότειναν σειρά άμεσων παρεμβάσεων. Ορισμένες σχεδιάζονται ήδη στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ενώ άλλες (π.χ. δημιουργία εθνικών μητρώων, ενεργειακή διαχείριση, πράσινες υποδομές, εκπαίδευση δημόσιων λειτουργών) θα ληφθούν υπόψη για μελλοντικές προσκλήσεις.

Σχετικά με την ενίσχυση επιχειρήσεων, οι πολίτες ζήτησαν απλές, άμεσες διαδικασίες, με αυστηρούς ελέγχους, καθώς και παραγωγικές επενδύσεις με καινοτομικό χαρακτήρα. Η Ειδική Γραμματεία θα χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη καινοτομικών προϊόντων και υπηρεσιών, με βάση συγκεκριμένα σχέδια για δημιουργία θέσεων εργασίας, παραγωγή και εξαγωγή προϊόντων, κ.ά.

Ενθουσιώδης αναφορά έγινε στην Ανοικτή Πρόσβαση σε δεδομένα και τις Ψηφιακές Βιβλιοθήκες. Οι πολίτες υπογράμμισαν πως τα ανοικτά δεδομένα δημόσιας πρόσβασης, όπως στοιχεία δαπανών του δημοσίου (συμβάσεις προμηθειών, στοιχεία εκτέλεσης προϋπολογισμών, κ.ά.), αποφάσεις αιρετών οργάνων και υπηρεσιών, νομοθεσία, κ.ά., ενισχύουν τη διαφάνεια. Η Ειδική Γραμματεία δεσμεύτηκε για τη δημοσίευση δεδομένων που άπτονται του Προγράμματος (π.χ. έργα/δράσεις, προϋπολογισμοί, δικαιούχοι, αξιολογητές, αξιολογήσεις, τελικά αποτελέσματα) στο Διαδίκτυο, με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας.

Οι πολίτες συμφώνησαν με την αναγκαιότητα να δοθεί έμφαση στη δημιουργία ψηφιακού περιεχομένου. Οι επιθυμητές περιοχές για νέες ψηφιακές βιβλιοθήκες αφορούν σε κεντρικά μητρώα πολιτών, εθνικά μητρώα, υποδομές ψηφιακών πιστοποιητικών, δημόσιες ψηφιακές βιβλιοθήκες, πολιτιστικές βιβλιοθήκες, βιβλιοθήκες για εκπαίδευση και κατάρτιση, επιστημονική παραγωγή, αποτελέσματα ερευνητικών και αναπτυξιακών έργων, προγράμματα χρηματοδότησης, πατέντες κ.ά. Παράλληλα, οι πολίτες ζήτησαν να επεκταθεί η πρόσβαση σε ψηφιακά δεδομένα όπως πολιτιστικό περιεχόμενο, το σύνολο των περιεχομένων της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) παρουσίασε σειρά κατευθύνσεων για την καλύτερη δυνατή δημιουργία και αξιοποίηση ψηφιακών βιβλιοθηκών με χρήση σύγχρονων τεχνολογιών (π.χ. γεωπληροφορικά συστήματα, συστήματα κοινωνικής δικτύωσης, τεχνικές Web2.0 / mashup, τεχνικές σημασιολογικού ιστού κ.λπ.).

Τα ευρυζωνικά δίκτυα, αλλά και οι ασύρματες και οικιακές υποδομές, πρέπει να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα. Οι πολίτες ανέφεραν υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας (π.χ. ψηφιακή τηλεόραση, WebTV, οικιακά δίκτυα) τις οποίες θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν οι παραπάνω ευρυζωνικές υποδομές. Σε επίπεδο ηλεκτρονικών υποδομών, υπήρξε μεγάλη συζήτηση για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα προσεγγίσεων cloud computing. Αρκετοί υπογράμμισαν ζητήματα που δεν έχουν ακόμα επιλυθεί (π.χ. ασφάλεια-εμπιστευτικότητα δεδομένων, μοντέλο προμήθειας) και άλλοι τα πλεονεκτήματα ώριμων προσεγγίσεων παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών (π.χ. SaaS, IaaS, virtulisation, managed services). Η Ειδική Γραμματεία εκπονεί μια μελέτη μετάβασης σε τέτοια μοντέλα παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Αλλα θέματα που αναφέρθηκαν είναι η ουσιαστική επιχειρησιακή διαλειτουργικότητα των έργων και ευαίσθητες πτυχές (π.χ. προσβασιμότητα, δημιουργία μητρώων, αξιοποίηση ελληνικών πανεπιστημίων, προτάσεις για χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων/προσκλήσεων) τις οποίες η Ειδική Γραμματεία Ψηφιακού Σχεδιασμού δεσμεύεται να εξετάσει σε σχέση με το γενικότερο στρατηγικό σχεδιασμό του προγράμματος.