Το πρόγραμμα Eurostars για τη χρηματοδότηση επιχειρήσεων βρίσκει τον στόχο

Περισσότερες από 300 αιτήσεις 1000 περίπου υποψηφίων συγκέντρωσε μέχρι τις 25 Φεβρουαρίου 2010 το Πρόγραμμα Eurostars, για την από κοινού χρηματοδότηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) που δραστηριοποιούνται στο χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, μέσω κονδυλίων της ΕΕ και των κρατών μελών της πρωτοβουλίας EUREKA. Περισσότερες από το 70% των αιτήσεων προήλθαν από μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), αποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμα βρήκε τον στόχο του.

Το πρόγραμμα Eurostars, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2007 από το δίκτυο EUREKA, παρέχει χρηματοδότηση προσαρμοσμένη στις ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, υποστηρίζοντας τη συμμετοχή τους σε διεθνή έργα στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Βασικός στόχος είναι η ενθάρρυνση καινοτόμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων να συμμετέχουν σε ερευνητικές δραστηριότητες. Με βάση τον ορισμό που έχει υιοθετήσει το Πρόγραμμα Eurostars, 'Καινοτόμος Μικρή ή Μεσαία Επιχείρηση, είναι επιχείρηση της οποίας το 10% του προσωπικού πλήρους απασχόλησης δραστηριοποιείται στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης ή/και το 10% του ετήσιου κύκλου εργασιών επενδύεται σε δραστηριότητες Έρευνας και Ανάπτυξης'.

Ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων που κατατίθενται, καταδεικνύει τον σημαντικό ρόλο του Eurostars ως μέσου προώθησης της έρευνας και της καινοτομίας στις ΜΜΕ. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Αξιολόγησης Eurostars (Eurostars Independent Evaluation Panel, IEP) ανακοίνωσε νωρίτερα μέσα στο έτος ότι 112 από τις 279 αιτήσεις που κατατέθηκαν έως την προθεσμία του Σεπτεμβρίου του 2009 υποσκελίζουν τα ποιοτικά κριτήρια. Οι εθνικοί χρηματοδοτικοί φορείς των χωρών που συμμετέχουν στο Eurostars πρόσφεραν 45 εκατομμύρια ευρώ, με την ΕΕ να προσθέτει άλλα 15 εκατομμύρια.

Σήμερα 31 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, συμμετέχουν ενεργά στο Eurostars μέσω του δικτύου εθνικών γραφείων του EUREKA. Κάποιες από αυτές τις χώρες έχουν αυξήσει σημαντικά τους εθνικούς τους πόρους για τη χρηματοδότηση των έργων, προκειμένου να στηρίξουν καλύτερα την ερευνητική αριστεία που επιτελείται υπό την αιγίδα του Eurostars από τις κοινοπραξίες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Όλες οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις που πληρούν τα κριτήρια και θα ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα μπορούν, και με τη βοήθεια των εθνικών γραφείων EUREKA για την Ελλάδα: Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας, Iωάννης Ζαββός, e-mail: jzav@gsrt.gr, τηλ.: 213 1300171, 210 7713810) να καταθέσουν την αίτησή τους κατά τα χρονικά διαστήματα που ορίζονται από το δίκτυο. Η επόμενη καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων είναι η 30ή Σεπτεμβρίου 2010.

Η πρωτοβουλία EUREKA αποτελεί ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο που συγκροτήθηκε τον Ιούλιο του 1985 από 17 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σήμερα συμμετέχουν 33 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Στόχος είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, μέσω της προώθησης ερευνητικών έργων υψηλής ποιότητας, προσανατολισμένων στις ανάγκες της αγοράς. Τα κοινά έργα δηλαδή μεταξύ των κρατών-μελών του ΕΥΡΗΚΑ δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την ανάπτυξη νέων προϊόντων, μεθοδολογιών και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Μάθετε Περισσότερα