Labs.OpenGov κατά της γραφειοκρατίας

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση των Labs.OpenGov.gr με την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαΐου, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν δεκαπέντε προτάσεις πολιτών για τον ανασχεδιασμό των ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους τομείς του περιβάλλοντος, της υγείας, του τουρισμού και της αγροτικής ανάπτυξης, οι οποίες ξεχώρισαν ανάμεσα στις 41 προτάσεις που υποβλήθηκαν συνολικά, ενώ μόλις ξεκίνησε και η 3η φάση της δράσης, που είναι αφιερωμένη στην γραφειοκρατία, σε μια προσπάθεια εύρεσης καινοτόμων λύσεων ή και πρακτικών ιδεών με άμεση εφαρμογή.

Το Labs.OpenGov.gr είναι μια δράση της Ομάδας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και τις Νέες Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Γραφείου του Πρωθυπουργού, η οποία γίνεται στο πλαίσιο της ανοικτής διακυβέρνησης. Η δράση επιχειρεί να δώσει στον σχεδιασμό των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών μια συμμετοχική, αποκεντρωμένη ματιά, φέρνοντας στην επιφάνεια και αξιοποιώντας τις γνώσεις, τις δεξιότητες, τις εμπειρίες και το προσωπικό ενδιαφέρον που διαθέτουν τόσο οι δημιουργικοί πολίτες της χώρας, όσο και οι ευρύτεροι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών.

Στην δεύτερη φάση της δράσης συγκεντρώθηκαν προτάσεις για τον ανασχεδιασμό ηλεκτρονικών υπηρεσιών στους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης, της Εξοικονόμησης Πόρων και Προστασίας του Περιβάλλοντος, της Αναβάθμισης της Δημόσιας Υγείας και της Τουριστικής Ανάπτυξης. Η τρίτη φάση των Labs.OpenGov.gr στοχεύει στην αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας, ενός προβλήματος που ταλαιπωρεί συχνά τους πολίτες στην επαφή τους με το ελληνικό κράτος.

Σ' αυτή τη φάση καλούνται πολίτες, στελέχη δημοσίων οργανισμών και υπηρεσιών, προγραμματιστές και σχεδιαστές να συμμετάσχουν με δυο τρόπους: 1. Πρόταση τεχνικής λύσης για την επίλυση γραφειοκρατικών δυσλειτουργιών ή 2. Πρακτική ιδέα άμεσης εφαρμογής για την επίλυση γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας σε συγκεκριμένη υπηρεσία. Με την ολοκλήρωση της 3ης φάσης, στις 19/08/2010, θα επιλεγούν οι καλύτερες προτάσεις ανά κατηγορία, σύμφωνα και με τη γνώμη των εγγεγραμμένων χρηστών του labs.opengov.gr, και θα παρουσιαστούν σε αντίστοιχη ημερίδα. Στην επιλογή των προτάσεων, η επιστημονική επιτροπή θα συνεκτιμήσει στοιχεία όπως η ευστοχία στην περιγραφή του προβλήματος, η ωριμότητα της προτεινόμενης λύσης και η διάσταση της εξοικονόμησης πόρων.

Σημειώνεται ότι όλες οι προτάσεις της δεύτερης όπως και της πρώτης φάσης είναι διαθέσιμες στον δικτυακό τόπο http://labs.opengov.gr/. Οι εγγεγραμμένοι χρήστες του Labs.OpenGov.gr έχουν τη δυνατότητα να σχολιάζουν, να προτείνουν βελτιώσεις και να αξιολογούν όλες τις δημοσιευμένες προτάσεις.

Μάθετε Περισσότερα