Erasmus για νέους επιχειρηματίες της ΕΕ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρώτο έτος υλοποίησης του Προγράμματος Erasmus της ΕΕ για νέους επιχειρηματίες, ενώ ανακοινώθηκε και η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για υποβολή προτάσεων. Το Erasmus 'Νέοι Επιχειρηματίες' είναι ένα πρόγραμμα ανταλλαγής νέων επιχειρηματιών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του συγκέντρωσε 1.825 αιτήσεις συμμετοχής. Συνολικά, 838 νέοι επιχειρηματίες απέκτησαν τη δυνατότητα να εργαστούν, για μία περίοδο μέχρι έξι μηνών, μαζί με κάποιον από τους 490 έμπειρους επιχειρηματίες μικρομεσαίας επιχείρησης σε άλλη χώρα της ΕΕ που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα.

Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες της ΕΕ να εμπλουτίσουν τις εμπειρίες τους, να εκπαιδευτούν και να δικτυωθούν μαθητεύοντας για ορισμένη χρονική περίοδο στις επιχειρήσεις έμπειρων επιχειρηματιών σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ο γενικός στόχος της προπαρασκευαστικής δράσης είναι να συμβάλει στη βελτίωση της επιχειρηματικότητας, της διεθνοποίησης και της ανταγωνιστικότητας επιχειρηματιών που σκοπεύουν να συστήσουν τη δική τους επιχείρηση και νεοσύστατων επιχειρήσεων πολύ μικρού και μικρού μεγέθους στην ΕΕ.

Το πρόγραμμα Erasmus 'Νέοι Επιχειρηματίες' χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και λειτουργεί στα κράτη μέλη της ΕΕ με τη βοήθεια 178 ενδιάμεσων φορέων, με σημαντικό ιστορικό επιχειρηματικής στήριξης, όπως Εμπορικά Επιμελητήρια, οργανισμοί υποστήριξης επιχειρήσεων και κέντρα στήριξης επιχειρήσεων κατά τη φάση έναρξης της λειτουργίας τους. Οι φορείς αυτοί είναι υπεύθυνοι για ην επαφή ανάμεσα στους 'επισκέπτες' και τους 'οικοδεσπότες' επιχειρηματίες, ενώ προσφέρουν και πρακτική βοήθεια (όσον αφορά τη διαμονή, μετακίνηση, ασφάλεια κ.ά.) στους μετακινούμενους επιχειρηματίες.

Για την Ελλάδα, σημεία επαφής είναι το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), η Επιτροπή Ερευνών του Τμήματος Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Νέων Επιχειρηματιών Ελλάδος (YoungLeaders).

Πρόσκληση υποβολής προτάσεων
Η νέα πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος περιλαμβάνει δύο μέρη: 1. Ενδιάμεσοι οργανισμοί που ενισχύουν και διευκολύνουν την κινητικότητα των νέων επιχειρηματιών και 2. Υποστήριξη, συντονισμός και δικτύωση των ενδιάμεσων οργανισμών που διεξάγουν τις δραστηριότητες που αναφέρονται στο μέρος 1. Πρόταση μπορεί να υποβάλει κάθε νομικό πρόσωπο δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα της υποστήριξης των επιχειρήσεων σε κάποιο από τα κράτη μέλη της ΕΕ. Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στην Επιτροπή το αργότερο έως τις 28 Ιουνίου 2010.

Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων μπορεί να αφορά ειδικότερα: δημόσιες αρχές που δραστηριοποιούνται ή έχουν αρμοδιότητες στους τομείς των οικονομικών υποθέσεων, της επιχειρηματικότητας, της στήριξης των επιχειρήσεων ή σε παρεμφερείς τομείς, εμπορικά, βιομηχανικά ή βιοτεχνικά επιμελητήρια ή ανάλογους οργανισμούς, οργανισμούς υποστήριξης επιχειρήσεων και κέντρα στήριξης επιχειρήσεων κατά τη φάση έναρξης της λειτουργίας τους καθώς και εκκολαπτήρια επιχειρήσεων, επαγγελματικές ενώσεις και δίκτυα υποστήριξης επιχειρήσεων, νομικά πρόσωπα δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου που παρέχουν υπηρεσίες υποστήριξης επιχειρήσεων.

Ο συνολικός προϋπολογισμός που προβλέπεται για τη συγχρηματοδότηση των έργων ανέρχεται σε 4.300.000 ευρώ. Η οικονομική συνδρομή της Επιτροπής δεν δύναται να υπερβαίνει το 90% του συνόλου των επιλέξιμων δαπανών για ένα μόνο σχέδιο. Για το 1ο μέρος της πρόσκλησης, η επιχορήγηση ανέρχεται έως 180.000 ευρώ για κοινοπραξίες και 150.000 ευρώ για ατομικές αιτήσεις. Η μέγιστη διάρκεια των έργων είναι οι 21 μήνες. Για το 2ο μέρος, η επιχορήγηση ανέρχεται έως 350.000 ευρώ. Η μέγιστη διάρκεια έργου είναι 25 μήνες.

Προγραμματιζόμενη ημερομηνία έναρξης της δράσης ορίζεται η 1η Φεβρουαρίου 2011. Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόσκληση μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στον δικτυακό τόπο http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemlongdetail.cfm?item_id=4258.