Organic.Edunet: πανευρωπαϊκός κόμβος εκπαίδευσης στη Βιολογική Γεωργία και την Αγροοικολογία

Την πολυγλωσσική διαδικτυακή πύλη Organic.Edunet εγκαινίασε πρόσφατα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ). Πρόκειται για έναν πανευρωπαϊκό κόμβο εκπαίδευσης σε θέματα Βιολογικής Γεωργίας και Αγροοικολογίας, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου 'Organic.Edunet' του προγράμματος eContentplus, στο οποίο συμμετέχουν 16 εταίροι από 10 ευρωπαϊκές χώρες, υπό τον συντονισμό του ΕΔΕΤ.

Στόχος του έργου 'Organic.Edunet' είναι να διευκολύνει την πρόσβαση, χρήση και εκμετάλλευση εκπαιδευτικού ψηφιακού περιεχομένου στα πεδία της Οργανικής Γεωργίας και Αγρο-οικολογίας. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναπτύχθηκε η διαδικτυακή σύμπραξη σχετικών εκπαιδευτικών αποθετηρίων που έχουν αναπτυχθεί σε διάφορες χώρες με εκπαιδευτικό υλικό υψηλής ποιότητας. Η διαδικτυακή πύλη Organic.Edunet (http://portal.organic-edunet.eu) αποτελεί ένα εύχρηστο πολυγλωσσικό περιβάλλον, που διευκολύνει την αναζήτηση, εύρεση, πρόσβαση και χρήση αυτού του υλικού από τους χρήστες..

Ο πανευρωπαϊκός κόμβος εκπαίδευσης Organic.Edunet έχει στόχο την εκπαίδευση, την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών και ερευνητικών κοινοτήτων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, στα θέματα της Βιολογικής Γεωργίας και της Αγροοικολογίας. Παρέχει ανοικτή πρόσβαση στο σχετικό ψηφιακό περιεχόμενο που συγκεντρώνει, το οποίο διατίθεται σε 8 γλώσσες.

Σήμερα, η πύλη του Organic.Edunet παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 10.350 εκπαιδευτικά αντικείμενα, προερχόμενα από περισσότερες από 11 ιδρυματικές συλλογές και 2 κοινότητες χρηστών. Η αναζήτηση μάλιστα του εκπαιδευτικού υλικού γίνεται με πέντε διαφορετικούς τρόπους: Αναζήτηση με βάση το κείμενο, Πλοήγηση, Σημασιολογική Αναζήτηση, Κοινωνική Αναζήτηση και Αναζήτηση Εκπαιδετικών Σεναρίων.

Η κοινοπραξία του Organic Edunet αποτελείται από 16 βασικούς εταίρους από 10 χώρες, ενώ και μια σειρά πρόσθετων οργανισμών από διάφορες χώρες συμμετέχουν περιφερειακά στο έργο. Από την Ελλάδα, εκτός από το ΕΔΕΤ που έχει το ρόλο του συντονιστή του έργου, συμμετέχουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Ελληνογερμανική Αγωγή. Το έργο είναι τριετούς διάρκειας και χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα eContentplus.

Στην εκδήλωση για την παρουσίασή της πύλης, που πραγματοποιήθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, συμμετείχε η Γενική Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων Γεωργία Μπαζώτη, η οποία τόνισε την ανάγκη στήριξης του αγροτικού κλάδου ως σημαντικού πλουτοπαραγωγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, μέσα και από την αξιοποίηση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στη σπουδαιότητα της χρήσης του Διαδικτύου και της ελεύθερης ανοικτής πρόσβασης σε ψηφιακό περιεχόμενο για την προστασία και βιώσιμη ανάπτυξη του περιβάλλοντος.

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε ημερίδα με θέμα 'Βιώσιμη Ανάπτυξη & Προστασία του Περιβάλλοντος: Προκλήσεις & Ευκαιρίες για την Ελληνική Εκπαίδευση'. Εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό αλλά και τον σχολικό χώρο, παρουσίασαν καλές πρακτικές και πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επιπλέον συζητήθηκαν οι μελλοντικές προκλήσεις στο ρόλο της σύγχρονης εκπαίδευσης για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εργασίες της ημερίδας ολοκληρώθηκαν με ένα εργαστήριο, στη διάρκεια του οποίου εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να σχεδιάσουν εκπαιδευτικές δραστηριότητες και να έρθουν σε επαφή με νέες τεχνολογίες εφαρμοσμένες στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν πιστοποιημένες γνώσεις πάνω στα θέματα της ημερίδας, και να αποκτήσουν εμπειρίες τις οποίες θα μεταφέρουν πίσω στις τάξεις τους αξιοποιώντας τις στo πλαίσιο της καθημερινής διδασκαλίας.