Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής από το ΤΕΙ Καβάλας

Ένα φεστιβάλ που φιλοδοξεί να συγκεντρώσει για ένα τετραήμερο στον ίδιο χώρο ανθρώπους όλων των ηλικιών και των μορφωτικών και 'τεχνολογικών' επιπέδων, αμβλύνοντας παράλληλα την τεχνοφοβία και αναδεικνύοντας τις δυναμικές της πληροφορικής, διοργανώνεται στην Καβάλα (Εκθεσιακό Κέντρο Καβάλας 'Απόστολος Μαρδύρης'). Πρόκειται για το 1ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής που συνδιοργανώνουν το ΤΕΙ Καβάλας και η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καβάλας στις 6-9 Μαΐου.

Το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής σκοπεύει, με ένα ιδιαίτερο πρόγραμμα δράσεων, να αναδείξει τη δυναμική της βιομηχανίας της πληροφορίας και των σημαντικών επιδράσεων της στην κοινωνική, οικονομική και πολιτιστική ζωή, ενώ παράλληλα να προσφέρει ερεθίσματα στους μαθητές της ευρύτερης περιοχής, να προσφέρει τη δυνατότητα στους σπουδαστές να παρουσιάσουν τις εργασίες τους, να αναδείξει καινοτόμες πρακτικές από τον ελλαδικό χώρο και λειτουργικές εφαρμογές των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, καθώς και να αναδείξει νέα πολιτιστικά σχήματα της χώρας.

Οι δράσεις του φεστιβάλ θα κινηθούν σε τρεις βασικές κατηγορίες: Σχολείο - Μαθητές - Γονείς, Ακαδημαϊκός χώρος - Επιχειρήσεις και Πολιτισμός - Πολιτική. Η πρώτη κατηγορία δράσεων θα προσφέρει εκλαϊκευμένη τεχνολογική γνώση στους μαθητές των γυμνασίων και λυκείων των Νομών Καβάλας και Δράμας, καθώς και έναν διαδραστικό χώρο μάθησης και διασκέδασης. Οι δράσεις στην κατηγορία αυτή αφορούν ομιλίες προς τους μαθητές, επισκέψεις στο περίπτερο με τις καινοτόμες εκθέσεις των σπουδαστών, διαδικτυακό αλφαβητάρι για την ενημέρωση των γονέων και διαδικτυακό διαγωνισμό με θέμα τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Ο ηλεκτρονικός μαθητικός διαγωνισμός 'Δημιουργικότητα, Καινοτομία και Νέες Tεχνολογίες', ο οποίος στοχεύει στην αναζήτηση του σφυγμού της νεολαίας στα τεχνολογικά ζητήματα και τάσεις, θα πραγματοποιηθεί το διάστημα από 12 έως 30 Απριλίου στον δικτυακό τόπο του φεστιβάλ (www.i2fest.gr) με την συμπλήρωση ενός ειδικού ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου. Οι τυχεροί μαθητές θα λάβουν από έναν αναγνώστη ηλεκτρονικών βιβλίων.

Όσον αφορά την κατηγορία 'Ακαδημαϊκός χώρος - Επιχειρήσεις', θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα στην ανάπτυξη συζητήσεων πάνω στην καινοτομία - με ιδιαίτερη έμφαση στα αποτελέσματα του τομέα της Μικροηλεκτρονικής και των Ενσωματωμένων Συστημάτων - από σημαίνοντες ανθρώπους του ακαδημαϊκού και βιομηχανικού χώρου. Στον χώρο της έκθεσης θα λειτουργεί Περίπτερο Τεχνολογίας (Tech Show) όπου θα μπορούν σπουδαστές από όλα τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ να παρουσιάζουν τις εργασίες τους. Εκπρόσωποι από επιχειρήσεις θα μπορούν να τους επισκεφθούν και να μιλήσουν μαζί τους. Τιμητικά έπαθλα θα δοθούν στις καλύτερες τεχνολογικές εργασίες. Φιλοξενούμενη ομάδα τεχνολογίας θα είναι εκείνη του ΤΕΙ Πειραιά, που θα εκθέσει τις ρομποτικές κατασκευές της.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνει και πιο εξειδικευμένες ομιλίες για σπουδαστές, μηχανικούς και επαγγελματίες. Σκοπός των ομιλιών αυτών είναι να προβάλλουν τις εξελίξεις στον τομέα της βιομηχανικής πληροφορικής, να παρουσιάσουν τις νέες τεχνολογικές τάσεις και τη δυναμική νέων προϊόντων και υπηρεσιών, εμφυσώντας στους νέους σπουδαστές το πνεύμα της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και ανοίγοντας στους επαγγελματίες του χώρου νέες προοπτικές συνεργασιών. Θα παρουσιαστούν μεταξύ άλλων ο καινοτόμος σχηματισμός Corallia Cluster, η εταιρία ΠΡΙΣΜΑ Ηλεκτρονικά (χρυσό βραβείο Βιομηχανίας 2009 από το CERN) και η εταιρεία Staff.

Τέλος, οι δράσεις στην κατηγορία 'Πολιτισμός - Πολιτική' θα περιλαμβάνουν ανάπτυξη συζητήσεων για την ανώτατη εκπαίδευση, την επιχειρηματικότητα, τον ρόλο της Πολιτείας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα καινοτόμο μελλοντικό ακαδημαϊκό και επιχειρηματικό τοπίο. Παράλληλα, θα αναπτυχθούν καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, με έμφαση στην παρουσίαση νέων μουσικών σχημάτων και DJs που βασίζουν τη δουλειά τους σε σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. Σημαντική θα είναι και η ανάπτυξη διαδικτυακού ραδιοφωνικού studio στον εκθεσιακό χώρο, για τη διασκέδαση των επισκεπτών αλλά και την online ενημέρωση.