Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2010: Μια ελληνική συμμετοχή στον τελικό

Μια ελληνική συμμετοχή συμπεριλήφθηκε στις τελικές υποψηφιότητες για τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Επιχειρηματικότητας 2010 που ανακοινώθηκαν πρόσφατα. Για τα βραβεία, τα οποία θα απονεμηθούν στις 31 Μαΐου 2010 σε ειδική τελετή στη Μαδρίτη, διαγωνίστηκαν συνολικά 338 έργα σε εθνικές διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ και στη Νορβηγία. Ανάμεσα στους 12 τελικούς υποψήφιους που αναδείχθηκαν από την κριτική επιτροπή βρίσκεται, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, το τυροκομείο του Δήμου Ιητών για το έργο 'Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας'.

Τα Ευρωπαϊκά Επιχειρηματικά Βραβεία θεσπίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2006 για να αναγνωρίσουν και να επιβραβεύσουν την αριστεία δημοσίων φορέων που προωθούν την επιχειρηματικότητα και τις μικρές επιχειρήσεις σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Φέτος, για τέταρτη φορά, ο πανευρωπαϊκός διαγωνισμός θα αναδείξει τους πιο επιτυχημένους φορείς προώθησης των επιχειρήσεων και τις βέλτιστες πολιτικές και πρακτικές για την επιχειρηματικότητα σε τοπικό / περιφερειακό επίπεδο.

Οι πέντε κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής: 1. Προώθηση Επιχειρηματικότητας (Promoting Entrepreneurial Spirit), 2. Επένδυση στις Δεξιότητες (Investing in Skills), 3. Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος (Improving the Business Environment), 4. Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης (Supporting the Internatiolisation of Business), 5. Βραβείο Υπεύθυνης και Συνολικής Επιχειρηματικότητας (Responsible and Inclusive Entrepreneurship). Η κριτική επιτροπή θα απονείμει, επίσης, το Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής (Jury's Grand prize) στη συμμετοχή που θα κριθεί η πιο πρωτότυπη και δημιουργική πρωτοβουλία ενίσχυσης επιχειρηματικότητας στην Ευρώπη.

Το τυροκομείο Δήμου Ιητών, υποψήφιο στην κατηγορία 'Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος' δημιουργήθηκε από τις τοπικές αρχές της Ίου το 2007, προκειμένου να αναζωογονηθεί η πλούσια παράδοση τυροκομίας του νησιού και να αυξηθεί το εισόδημα των γαλακτοπαραγωγών του. Το τυροκομείο, πλήρως ανταποκρινόμενο στις εθνικές και ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την ασφάλεια των τροφίμων, παράγει πέντε είδη τυριών και η ετήσια παραγωγή του ανέρχεται στους 55 τόνους. Δημιούργησε θέσεις εργασίας για τέσσερις μόνιμους κατοίκους της Ίου και κράτησε στο νησί 38 οικογένειες κτηνοτρόφων, δίνοντάς τους την ευκαιρία να επεκτείνουν τις επιχειρήσεις τους.

Όλες οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία είναι οι εξής:

Κατηγορία 1: Προώθηση Επιχειρηματικότητας
-Αυστρία: απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού των νέων καλλιτεχνών στο πανεπιστήμιο Johannes Keppler της πόλης Linz.
-Γαλλία: προσέλκυση νέων επιχειρηματιών μέσω των 'οίκων επιχειρηματιών' στην Auvergne
-Ιρλανδία: Προώθηση νέων επιχειρηματιών μέσω του προγράμματος Genesis Enterprise Programme

Κατηγορία 2: Επένδυση στις Δεξιότητες
-Σουηδία: Halland, μια περιοχή που διπλασίασε τους επιχειρηματικά σκεπτόμενους νέους μέσω της εκπαίδευσης
-Ηνωμένο Βασίλειο: η επιχειρηματική και οικονομική αναγέννηση δημιουργεί 3.000 θέσεις εργασίας και 400 νέες επιχειρήσεις στο Hull

Κατηγορία 3: Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος
-Ελλάδα: Αναβίωση παραδοσιακών τύπων τυριού στη νήσο Ίο με τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας
-Σλοβενία: ο ρυθμός κλεισίματος νέων επιχειρήσεων περιορίζεται κατά 50%, μέσω της παροχής δωρεάν υποστήριξης στους νέους επιχειρηματίες

Κατηγορία 4: Υποστήριξη στη Διεθνοποίηση της Επιχείρησης
-Γερμανία: Η διασυνοριακή κατάρτιση οδηγεί στη δημιουργία νέων επιχειρήσεων κατά μήκος των ολλανδικών συνόρων
-Νορβηγία: συνδυάζοντας καινοτόμες ΜΜΕ με διεθνείς πελάτες

Κατηγορία 5: Βραβείο Υπεύθυνης και Συνολικής Επιχειρηματικότητας
-Φινλανδία: Αύξηση κατά 500% του αριθμού συνεταιρισμών στο Tampere
-Γερμανία: οι επιχειρήσεις στη Νυρεμβέργη διατηρούν την ανταγωνιστικότητά τους χάρη στη δεοντολογία
-Πολωνία: άμεση επίλυση των ζητημάτων εργασίας και στέγασης στην πόλη Nysa.

Τα ονόματα των νικητών θα ανακοινωθούν στη Μαδρίτη στις 31 Μαΐου 2010, κατά τη διάρκεια τελετής απονομής των βραβείων στην οποία θα προσκληθούν οι υποψήφιοι κάθε χώρας. Η εκδήλωση αυτή, η οποία θα διοργανωθεί σε συνεργασία με την ισπανική προεδρία της ΕΕ, θα επικεντρωθεί στην ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών προώθησης των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Θα σημάνει, επίσης, τη λήξη της δεύτερης Ευρωπαϊκής εβδομάδας για τις ΜΜΕ, μιας πανευρωπαϊκής εκστρατείας που έχει ως στόχο να αναγνωρισθεί ο ρόλος των επιχειρηματιών και να τονισθεί η στήριξη που έχουν στη διάθεσή τους οι μικρές επιχειρήσεις.