Το ΕΚΤ στο Διεθνές Συνέδριο για Καινοτόμες Περιφέρεις της Ευρώπης WIRE 2010

Η ανάγκη για συνέργειες στις πολιτικές για την έρευνα, την καινοτομία και την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και για ενίσχυση του ρόλου των Περιφερειών στη διακυβέρνηση, ήταν τα βασικά συμπεράσματα του Διεθνούς Συνεδρίου για τις Καινοτόμες Περιφέρειες της Ευρώπης ('WIRE 2010: Week of Innovative Regions in Europe') που διοργάνωσε η Ισπανική Προεδρία της ΕΕ στις 15-17 Μαρτίου 2010, στη Γρανάδα. To Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) συμμετείχε ως συντονιστής του ευρωπαϊκού δικτύου των Εθνικών Σημείων Επαφής για το πρόγραμμα 'Ερευνητικό Δυναμικό'

Στο Συνέδριο συμμετείχαν ερευνητές, πολιτικοί, εκπρόσωποι της Δημόσιας Διοίκησης, στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιχειρηματίες, κ.ά. από όλη την Ευρώπη. Κύριο θέμα ήταν η σύνδεση των πολιτικών για τη βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη με τον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας και τη Στρατηγική 'Ευρώπη 2020' τόσο σε επίπεδο στόχων, όσο και στη διαμόρφωση διαλειτουργικών εργαλείων για τα Διαρθρωτικά Ταμεία, το 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Έρευνα της ΕΕ και το Πρόγραμμα Πλαίσιο για την Καινοτομία και την Επιχειρηματικότητα (CIP).

Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάστηκαν προτάσεις για την απλοποίηση και την εναρμόνιση των διαδικασιών μεταξύ των διαφορετικών χρηματοδοτικών εργαλείων, την ανάδειξη των clusters ως κύριο εργαλείο για την πολιτική καινοτομίας, τη διαμόρφωση δεικτών αξιολόγησης για τις επιδόσεις των περιφερειών, την ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη διαμόρφωση περιφερειακών σημείων επαφής για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη βελτίωση των Χρηματοδοτικών Οδηγών της ΕΕ. Πολλοί ομιλητές υπογράμμισαν ότι οι Περιφέρειες πρέπει να αναπτύξουν το δικό τους όραμα βιώσιμης περιφερειακής ανάπτυξης με καινοτομικές δράσεις. Ως παράδειγμα 'καλής πρακτικής' παρουσιάστηκε η Περιφέρεια της Ανδαλουσίας.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου παρουσιάστηκαν επίσης τα αποτελέσματα των προγραμμάτων 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης' (Ειδικό Πρόγραμμα 'Ικανότητες', 7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο). Παρουσιάστηκαν επιτυχημένα παραδείγματα έργων, συνηθισμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητές, καθώς και προτάσεις για την ένταξη των έργων στον περιφερειακό σχεδιασμό, τη σύνδεσή τους με τις διαρθρωτικές χρηματοδοτήσεις, την υιοθέτηση 'label' αριστείας για τους οργανισμούς στις περιφέρειες συνοχής, κ.ά. Το ΕΚΤ (www.ekt.gr) υποστηρίζει τα δύο προγράμματα ως Εθνικό Σημείο Επαφής, με εντυπωσιακά αποτελέσματα για τις ελληνικές ερευνητικές ομάδες.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και ελληνικών πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που χρηματοδοτούνται από τα προγράμματα 'Ερευνητικό Δυναμικό' και 'Περιφέρειες της Γνώσης'. Έργα Ελλήνων ερευνητών παρουσιάστηκαν επίσης στην έκθεση posters του Συνεδρίου.

Τα συμπεράσματα θα προωθηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαΐου, ενώ προβλέπεται παρόμοια Διάσκεψη στην Ουγγαρία, τον Ιούνιο του 2011.