Δράσεις και εργαλεία για προστασία δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας

Με ενδιαφέρουσες ομιλίες και επισημάνσεις για την προστασία της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου στην Αθήνα η ημερίδα 'Προστατεύστε τα Δικαιώματα της Διανοητικής σας Ιδιοκτησίας', με διοργανωτές τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), συντονιστή του Enterprise Europe Network - Hellas. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς ύφασμα - ένδυση, υπόδηση, δερμάτινα είδη και έπιπλο, ενημερώθηκαν σχετικά με την προστασία των προϊόντων τους από την αντιγραφή, τα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιήσουν για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών, βιομηχανικών σχεδίων και εμπορικών σημάτων, τις υπηρεσίες και τις καλές πρακτικές σε όλη την Ευρώπη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου IpeuropAware, το οποίο υλοποιείται, μεταξύ άλλων, από 20 Εθνικά Γραφεία Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας & Σημάτων, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στόχος του έργου είναι η ενσωμάτωση της διανοητικής ιδιοκτησίας στις στρατηγικές καινοτομίας των επιχειρήσεων, η βελτίωση της προστασίας των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΔΙ) και η αποτροπή των παραβιάσεων.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν χρήσιμα εργαλεία όπως:
- η διαδικτυακή πύλη InnovAccess (www.innovaccess.eu): παριλαμβάνει βασική πληροφόρηση για τα ΔΔΙ, ενημέρωση για τις υπηρεσίες/διαδικασίες σε όλη την Ευρώπη, πρακτικούς οδηγούς, εκδηλώσεις και καλές πρακτικές,
το ευρωπαϊκό IPR Helpdesk που παρέχει καθοδήγηση σε θέματα ΔΔΙ σε έργα που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκά προγράμματα (7ο Πρόγραμμα Πλαίσιο, CIP, κ.ά)
- Οδηγοί Διανοητικής Ιδιοκτησίας για τις Βιομηχανίες Υφασμάτων και Ένδυσης, Δερμάτινων Ειδών, Υπόδησης και Επίπλων, οι οποίοι είναι διαθέσιμοι και στα ελληνικά, και καλύπτουν θέματα όπως εμπορικά σήματα, βιομηχανικά σχέδια, διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
- 'Τοπικά σημεία βοήθειας' για τις ΜΜΕ σε θέματα ΔΙ, 'Εργαλειοθήκη' με έντυπο υλικό, πακέτα εκπαίδευσης, κ.λπ.

Το νομικό πλαίσιο για την προστασία της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας παρουσίασαν οι Μαρία-Δάφνη Παπαδοπούλου (Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας), Αντώνιος Ζόμπολος (Προϊστάμενος στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων) και Παναγιώτα Γεωργοπούλου (Διεύθυνση Εμπορικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας). Οι ομιλητές ενημέρωσαν σχετικά με τα έργα/σήματα που προστατεύονται, τους περιορισμούς, τα περιουσιακά και ηθικά δικαιώματα, τον τρόπο και τη διάρκεια προστασίας, τις διαδικασίες ελέγχου, τα δικαστικά μέτρα και τις ποινές που προβλέπονται.

Από την πλευρά του ο Διευθυνητής Καταθέσεων και Χορηγήσεων Τίτλων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας Κ. Αμπατζής έδωσε πρακτικά παραδείγματα για το τί μπορεί να προστατευθεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας/copyrights, κ.ά., πότε είναι σκόπιμο να γίνει αυτό, ποιά είναι η διαδικασία και πώς η εφεύρεση κατοχυρώνεται στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο.

Ο Διευθυντής του Ε΄ Τελωνείου Πειραιά, Ηλίας Ζουριδάκης, παρουσίασε στατιστικά στοιχεία για κατασχέσεις παραποιημένων και πειρατικών προϊόντων, σημειώνοντας πως τα προϊόντα αυτά αντιπροσωπεύουν σήμερα το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, με αξία που ανέρχεται σε 500 δισ. δολάρια. Η Αστυνομικός Υποδιευθύντρια Αθανασία Φουντά παρουσίασε τις δράσεις της ελληνικής αστυνομίας για την καταπολέμηση του φαινομένου της αντιγραφής.

Εργαλεία για την προστασία της Διανοητικής Ιδιοκτησίας στην κλωστοϋφαντουργία και ένδυση παρουσίασε ο Β. Κλοκανάς από την ΕΤΑΚΕΙ, ενώ ο εκπρόσωπος της επιχείρησης Olympic Shoe Machinery Χρήστος Τριανταφύλλης παρουσίασε την εμπειρία του από τις πατέντες που έχει καταθέσει η εταιρεία του, παραδείγματα επιτυχημένων επεμβάσεων σε περιπτώσεις αντιγραφής, κ.λπ.

Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας είναι ο αποκλειστικά αρμόδιος φορέας στην Ελλάδα για την κατοχύρωση ευρεσιτεχνιών και βιομηχανικών σχεδίων. Επίσης, παρέχει τεχνολογική πληροφόρηση από δημοσιευμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας μέσα από διεθνείς βάσεις δεδομένων.

Το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, συντονιστής του δικτύου Enterprise Europe Network-Hellas (www.enterprise-hellas.gr), υποστηρίζει θέματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας, τα οποία αποτελούν σημαντική πτυχή της καινοτομίας και της μεταφοράς τεχνολογίας στις ελληνικές επιχειρήσεις.

Το Enterprise Europe Network είναι το μεγαλύτερο δίκτυο ολοκληρωμένης επιχειρηματικής υποστήριξης στον κόσμο. Στην Ελλάδα, το δίκτυο Enterprise Europe Network-Hellas αποτελείται από βιομηχανικούς συνδέσμους, ερευνητικά και τεχνολογικά ιδρύματα, εμπορικά και βιομηχανικά επιμελητήρια και καταξιωμένους φορείς στο χώρο της καινοτομίας και των ΜΜΕ. Παρέχει υπηρεσίες για διεθνή επιχειρηματική συνεργασία, ενημέρωση για ευρωπαϊκές πολιτικές, καινοτομία και μεταφορά τεχνολογίας, ενίσχυση της συμμετοχής των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα ευρωπαϊκά προγράμματα για έρευνα και τεχνολογία. Οι παρουσιάσεις των ομιλητών και το βίντεο της εκδήλωσης διατίθενται στον δικτυακό τόπο http://www.ekt.gr/news/events/ekt/2010-03-10.