Labs.OpenGov για τον ανασχεδιασμό των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Δεκαπέντε προτάσεις ανασχεδιασμού των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών παρουσιάστηκαν στην ημερίδα 'Labs.OpenGov.' που πραγματοποιήθηκε, παρουσία πολυάριθμου κοινού, στις 4 Μαρτίου στην Αθήνα (Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών). Πρόκειται για τις παρουσιάσεις που ξεχώρισαν κατά την πρώτη φάση της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η Ομάδα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση του Γραφείου του Πρωθυπουργού στον δικτυακό τόπο http://labs.opengov.gr.

Παράλληλα, στην ημερίδα παρουσιάστηκαν οι νέες κατευθύνσεις της υπό διαμόρφωση κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠ), από τον Υφυπουργό Παιδείας κ. Γ. Πανάρετο, τον Ειδικό Γραμματέα Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Στέφανο Γκρίτζαλη, τον Γενικό Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων κ. Διομήδη Σπινέλη και τον Ειδικό Γραμματέα Ψηφιακού Σχεδιασμού κ. Αντώνη Μαρκόπουλο.

Οι 15 προτάσεις που παρουσιάστηκαν είναι οι εξής: Πλατφόρμα αξιοποίησης και διάθεσης δημόσιων πληροφοριών για τη δημιουργία υπηρεσιών προστιθέμενης αξίας, Ηλεκτρονικές πληρωμές στα ΚΕΠ, στα eΚΕΠ και στην Πύλη'ERMIS' με παράλληλη θέσπιση του ηλεκτρονικού παράβολου, Δημιουργία one stop shop σε όλες τις υπηρεσίες του Δημοσίου, Δημιουργία ηλεκτρονικού portal εξυπηρέτησης του πολίτη, Εθνική Ηλεκτρονική Ταυτότητα, Ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων, Κέντρο Φιλοξενίας Εφαρμογών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Πληρωμή τελών κυκλοφορίας και αποστολή στο σπίτι, Το Εθνικό Τυπογραφείο στην υπηρεσία της διαφάνειας, Ε-απόδειξη: περισσότερη κάρτα, λιγότερα χαρτάκια, Ηλεκτρονική υποβολή μελετών στις πολεοδομίες, Ηλεκτρονική τιμολόγηση στην Ελλάδα, Σύστημα διαχείρισης, επεξεργασίας και προβολής διαγραμμάτων ροής εργασιών, Ηλεκτρονικές Δημοπρασίες Προγραμμάτων στα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης, Επιμόρφωση εκπαιδευτικών (αναλυτικά τις παρουσιάσεις μπορεί κανείς να διαβάσει στη διεύθυνση http://labs.opengov.gr/event-presentations).

Οι παραπάνω προτάσεις επιλέχθηκαν μεταξύ 361 συνολικά προτάσεων που υποβλήθηκαν, με κριτήριο την παρουσίαση της πρότασης στον δικτυακό τόπο Labs.OpenGov.gr, τη δυνατότητα εφαρμογής της κάθε πρότασης και το ενδιαφέρον που προκάλεσε ανάμεσα στους επισκέπτες του δικτυακού τόπου (όπως αυτή απεικονίζεται στη 'δημοτικότητα' που είχε και στα σχόλια που προκάλεσε). Η θεματολογία της πρώτης φάσης αφορούσε: 1. Τη βελτίωση του δικτυακού τόπου opengov.gr, 2. τον ανασχεδιασμό των κρατικών ηλεκτρονικών υπηρεσιών και 3. τον ανασχεδιασμό των κυβερνητικών ιστοσελίδων.

Μετά την ημερίδα και την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, ξεκινάει η δεύτερη φάση του Labs.OpenGov, με νέο κύκλο προτάσεων, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου έως τη Δευτέρα 26 Απριλίου 2010. Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και τα βίντεο των 15 προτάσεων της α' φάσης, παρέχονται στον δικτυακό τόπο http://labs.opengov.gr/.